Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха имплант, предпазващ от Алцхаймер

Създадоха имплант, предпазващ от Алцхаймер

Създадоха имплант, предпазващ от Алцхаймер - изображение

Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана създадоха устройство, което може да осигури нов начин за борба с болестта на Алцхаймер.

То вече е тествано успешно върху лабораторни мишки.

"Устройството представлява своеобразна капсула, която след като бъде имплантирана, започва да атакува бета-амилоидните протеини, образуващи токсични плаки в мозъка", обясняват учените.

Според тях един от начините за справяне с плаките е чрез маркиране на вредните клетки, както и силна защитна реакция на имунната система при формирането им.

"Тази цел ще бъде постигната трудно, а подобна терапия към момента изисква редовно инжектиране на ваксина, причиняваща редица нежелани странични ефекти", посочват от Швейцарския федерален технологичен институт и допълват, че имплантирането на създадената от тях капсула е много по-добър и ефикасен вариант в сравнение с редовното инжектиране на антитела.

Устройството се състои от две пропускливи мембрани, които са свързани чрез полипропиленова рамка.

Капсулата е биосъвместима и съдържа хидрогел, който подпомага растежа на клетките.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияГеографияЛюбопитноОткритияЛичностиСнимкиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиЛеченияНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияБотаникаПроизводителиОрганизацииКлинични пътекиИнтервютаСпортАнкетиДиетиОбразованиеТестове