Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха колагенова гъба, която ще заздравява дълбоки рани

Създадоха колагенова гъба, която ще заздравява дълбоки рани

Създадоха колагенова гъба, която ще заздравява дълбоки рани - изображение

Специалисти от Института по криобиология и хранителни технологии в София създадоха гъба от колаген с извлеци от билки, която ще заздравява дълбоки рани и изгаряния. По този начин ще се предотврати развитието на бактериални инфекции и кожата ще се възстанови по-бързо.

Специалистите обясняват, че колагенът се извлича при механична и химична обработка на свинска кожа. Към него се добавя екстракт от смрадлика, лайка или масло от лавандула. Всичко това заедно се суши по специална технология. Започва се с минусови температури и се стига до положителни температури.

"Втвърденият по този начин колаген с билки се поставя върху раната или мястото на изгаряне и е нужно да стои там около 12 дни. Не се изисква отстраняване след това, защото специалната гъба се резорбира в човешката кожа. По този начин се ускорява процеса на зарастване и се предпазва раната от инфекции. Това до голяма степен ще улесни и лекари, и пациенти", коментира Мария Донева от Института.

Колагеновата гъба може да се използва не само при термични изгаряния, но и при рани от диабет и залежаване.

Продуктът има кръвоспиращ и болкоуспокояващ ефект. Препоръчва се за използване в стоматологията. На мястото на изваден зъб може да се постави част от специалната колагенова гъба.

Други изследвания и изобретения на специалистите от Института по криобиология и хранителни технологии са мехлем срещу гнойни рани и гангрени, както и мазила под формата на прах. Учените уточняват, че здравословният ефект на продуктите се дължи на ензима "трипсин". Той подпомага разпадането на некрозирани тъкани и съсиреци. Мехлемите намират приложение и при спадане на отоци или хематоми, получени от травми или операции.

Снимка: NanoPress Donna


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноХрани и ястияСнимкиРецептиДиетиНовиниСъставкиПатологияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлПроизводителиИсторияАлтернативна медицинаКлинични пътекиЛеченияСпортМедицински изследванияЗаведения