Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха първия в света менструален цикъл на чип

Създадоха първия в света менструален цикъл на чип

Създадоха първия в света менструален цикъл на чип - изображение

Учени от университета в Чикаго създадоха първия "менструален цикъл на чип" в света за разработване на индивидуални терапии за жени, страдащи от репродуктивни проблеми.

Устройството има формата на куб, наречена Evatar и е с размерите на длан. То съдържа 3D модели на яйчниците, маточните тръби, матката, шийката на матката, вагината и черния дроб. Устройството е създадено на основата на човешка тъкан култивирана от стволови клетки. Имитира взаимодействието между тъкани и хормони по време на менструалния цикъл. То ще се използва за изучаването на гинекологични проблеми като ендометриоза, фиброиди, тумори на репродуктивните органи и безплодие.

"Това е революционна технология, която може да промени бъдещето на научните изследвания в областта гинекологични проблеми" коментира д-р Тереза Уудръф, професор по акушерство и гинекология в Северозападния университет в Чикаго, Илинойс.

Авторите на чипа подчертават, че ако човек има стволови клетки, на чиято основа може да се създаде сърце, черен дроб, бели дробове и яйчници, то може да се тества ефикасността на 10 различни медикамента в 10 различни дози. Това ще помогне за развитието на индивидуални процедури и да се разбере как жените могат да метаболизират лекарства по различен начин от мъжете.

Проучването показва за ориентир как един 28-дневен менструален цикъл може да се имитира с помощта на "органи на чип" технология.

Всеки "орган" заема собствен кафяв куб, където се подава специална течност, изпълняваща функцията на кръв. Органите са в състояние да комуникират един с друг и секретират вещества, включително хормони като естроген. Това позволява да се оцени по-добре способността им да работят заедно в организма.

Крайната цел на Evatar е да се използват стволови клетки на всеки отделен пациент и да се създаде персонализиран модел на неговата репродуктивна система.

"Тази технология (микрофлуидик) имитира какво всъщност се случва в организма. След десет години тя ще бъде преобладаваща технология за биологични изследвания", допълва д-р Уудръф.

Проектът е част от по-голям експеримент на националните институции по здравеопазване в САЩ за създаването на "тяло на чип".

Менструален цикъл на чип

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Daily Mail, Scientific American

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноИсторияЛеченияНормативни актовеФизиологияСоциални грижиХранене при...ОрганизацииЗдравни съветиЗаведенияАлтернативна медицинаСпортСпециалистиИнтервютаБотаника