Начало Здравна медиа Здравни новини С промяна в наредба държавата ще се опита да задържи медиците специализанти

С промяна в наредба държавата ще се опита да задържи медиците специализанти

С промяна в наредба държавата ще се опита да задържи медиците специализанти - изображение

С промени в Наредба № 1, определяща реда, по който става специализацията на младите лекари, ще се прави опит те да бъдат задържани в родината и да работят в нея. Тази тема се обсъждаше на среща между здравния министър проф. Николай Петров и представители на Асоциацията за развитие на медицинската общност и софийското подразделение на Асоциацията на студентите-медици в България.

Поправките в Наредбата ще се отнасят за кандидатстването и приема, за качеството на специализациите и осъществяването на контрол върху тях, както и за въпросите, касаещи заплащането на специализантския труд. Министърът на здравеопазването уточни, че промените няма да засягат работещите текстове, а ще се усъвършенства и надгражда.

В момента повечето от специализантите са принудени да отиват зад граница и там да търсят своята реализация. Това оголва нашата система и медицинските кадри вече са недостатъчно.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЛайфстайлОбразованиеЛюбопитноИнтервютаИсторияНормативни актовеПсихологияСнимкиФизиологияЗдравни съветиСпортЛеченияСпециалистиОрганизацииЗаведенияЛичностиТестовеГеографияАнкети