Начало Здравна медиа Здравни новини Тялото има два пикови часа в денонощието

Тялото има два пикови часа в денонощието

Тялото има два пикови часа в денонощието - изображение

Човешкото тяло има два пикови часа в денонощието, когато организмът бързо променя начина, по който работи.

Учени от Университета в Пенсилвания направиха това откритие след тестване на ефективността на различните лекарства върху мишки, когато те са били приложени по различно време през деня.
Специалистите гледаха също и как тяхната ДНК функция се променя в зависимост от това дали е сутрин, или вечер.

За да направят това, те анализирали проби от мазнини, мускули и органи в двучасови интервали и установили, че 43% от гените, участващи в производството на протеин на организма, се променяли в продължение на 24-часов период.

Това се забелязва най-силно в случая с черния дроб, където само за един ден са отбелязани 3186 ДНК промени, като по-голямата част от тях са на разсъмване или свечеряване или това, което за много хора е час пик.

Предишни изследвания са показали, че някои видове лекарства са по-ефективни, когато се приемат в определени часове. Например приемът на статини вечер може да бори холестерола, който се синтезира в черния дроб през нощта и може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Следователно резултатите от това проучване показват, че с ДНК промените, настъпващи в определено време, лекарствата наистина трябва да се вземат на определени интервали, за да се гарантира тяхната ефективност.

Въпреки това авторите на проучването се надяват техните констатации да повишат информираността при медикаментозно лечение, което е нещо, от което милиони хора биха могли да се възползват.

В научните среди това е известно като хронотерапия - термин, който означава съчетаване на лечението с часовника на тялото с цел повишаване на нейната ефективност.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История