Начало Здравна медиа Здравни новини У нас липсват важни медикаменти за епилептици

У нас липсват важни медикаменти за епилептици

У нас липсват важни медикаменти за епилептици - изображение

Важни лекарства за епилептици продължават да липсват у нас. Някои от тях отпадат от списъка с тези медикаменти, които НЗОК заплаща. Причината за това е липса на интерес от страна на фирмите, които ги произвеждат за българския пазар. Това заяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Събева каза още, че сред основните проблеми на епилептиците е това, че държавата не заплаща изследванията им. У нас липсват 12 жизненоважни медикамента за епилепсия.

Тя обясни, че проблемът се крие в това, че някои от лекарствените продукти отпадат от позитивния списък, тъй като няма интерес от страна на фирмата. Така хората започват да си купуват медикаментите на свободния пазар на цената, която фирмата предоставя. Проблем е, че и изследванията излизат много скъпо на пациентите.

Все още не е отворил врати и Дневният център за деца с епилепсия, за който преди 2 години столична община предостави сграда. Причината за забавянето е, че тя се нуждае от допълнителни ремонтни дейности на стойност 25 хиляди лева. Ако тези дейности не се осъществят и до март 2017 година той не заработи, общината ще си вземе сградата обратно. На сайта на Асоциацията е публикувана дарителската сметка за ремонта на Ценъра.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиСоциални грижиИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛеченияОрганизацииБотаникаПсихологияАнкетиСпециалистиПроизводителиАптекиСпортРецептиЗаведенияОткритияНаправления в медицинатаГеография