Начало Здравна медиа Здравни новини Ще въвеждат най-съвременната технология за изследване на дарената кръв

Ще въвеждат най-съвременната технология за изследване на дарената кръв

Ще въвеждат най-съвременната технология за изследване на дарената кръв - изображение

Подготвя се въвеждането на NAT-технология в Националния център по трансфузионна хематология, както и в държавното дружество „Бул Био“. За целта Министерството на здравеопазването изготвя проекта за пилотното внедряване.

Ще бъдат закупени апарати за извършване на специалната NAT-диагностика на дарената кръв, ще бъдат осигурени и нужните за нея реактиви и софтуерно оборудване. Здравното ведомство трябва да изготви единна методика и процедура, за да може да се вкара и приложи съответната технология в цялата трансфузионна система на страната. Хората, които ще работят с апаратурата, ще преминат през обучение.

В момента дарената кръв се изследва по т.нар. „серологичен метод“. С въвеждането на NAT-технологията ще се постигне по-голяма прецизност и висока чувствителност. Съвременният метод е засега най-точният известен подход за изследване на кръвта за вирусите на ХИВ, хепатит С и В и други инфекции. В рамките на няколко дни може да се открие инфекцията, дори и тя да е без клинична проява. Със серологичния метод периодът е почти месец.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: deccanchronicle.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноМедицински изследванияСнимкиСпециалистиЗаведенияЛайфстайлСоциални грижиКлинични пътекиИсторияРецептиФизиологияХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни съветиНаправления в медицинатаОрганизацииНормативни актовеЛеченияДиетиБотаникаСпортПсихология