Начало Здравна медиа Здравни новини 24-годишна жена, чиито яйчникови тъкани са били отнети, роди своето първо дете

24-годишна жена, чиито яйчникови тъкани са били отнети, роди своето първо дете

24-годишна жена, чиито яйчникови тъкани са били отнети, роди своето първо дете  - изображение

24-годишна жена, чиито яйчникови тъкани са били отнети, когато е била едва на 9 години, роди своето първо дете в болницата "Портланд" в Лондон. Новината съобщиха учени от университета в Лийдс, които коментираха, че това е първото подобно раждане в света.

"За първи път процедурата се оказа успешна за момиче, което не е навлязло в пубертета", обясни проф. Хелън Пиктън, която през 2001 г. замразила яйчникова тъкан от 9-годишната тогава Моаза ал Матруши.

"Повече от 60 бебета в света са родени от жени, чиято плодовитост е била успешно възстановена, но това е първият, свързан със замразяване преди пубертета и с пациентка, лекувана от рядкото заболяване таласемия", информират учените.

През 2015 г. белгийка роди своето първо дете, след като на 13-годишна възраст й е направена същата процедура. Експертите обаче уточняват, че за разлика от Моаза, белгийката е била навлязла в пубертета, когато яйчниковите й тъкани били отнети.

Снимка: oxu.azstatic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗаведенияСпециалистиНовиниЛичностиОткритияГеографияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...Социални грижиАлтернативна медицинаСпортМедицински изследванияПсихологияПроизводителиОрганизацииЛеченияКлинични пътекиБотаникаНаправления в медицинатаНормативни актовеТестовеОбразование