Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Диана Цакова, невролог: Нарушеното кръвооросяване има пряка връзка със загубата на памет

Д-р Диана Цакова, невролог: Нарушеното кръвооросяване има пряка връзка със загубата на памет

Д-р Диана Цакова, невролог: Нарушеното кръвооросяване има пряка връзка със загубата на памет - изображение

Д-р Диана Цакова е водещ невролог във Военномедицинска академия – София, Консултативно-приемно отделение.

Д-р Цакова, какво отражение върху кръвооросяването и мозъчните функции имат липсата на физическа активност, нездравословния начин на живот и стреса за съвременния човек?
Винаги се е смятало, че основно хора в напреднала възраст страдат от нарушения в паметта. Но при съвременния начин на живот с високи нива на стрес, липса на движение, нездравословно хранене, тютюнопушене и др., все повече млади хора имат симптоми на нарушено кръвооросяване, студени крайници, понижен жизнен тонус, световъртеж и шум в ушите, нарушена концентрация и памет, които са и сред първите признаци на съдовите заболявания в областта на мозъка.

А до какви изменения на мозъчните функции води това с напредване на възрастта?
С течение на годините, промените в структурата на кръвоносните съдове водят до нарушено кръвоснабдяване на отделните части на мозъка и влошена микроциркулация- фината кръвоносна система на мозъка, която е от изключителна важност за поддържане жизнеспособността на мозъчните клетки. Това води до затруднено снабдяване на мозъка с кислород и хранителни вещества и затова нарушеното кръвооросяване  има пряка връзка със загубата на памет, слаба концентрация и намалени умствени способности.

Деменцията е едно от най-разпространените заболявания при възрастните хора. Може ли да се предотвратят някои форми на деменция?
Наистина актуален въпрос. Деменциите са обществен здравен проблем с голяма значимост. Усилията на учените от цял свят, в това число с гордост мога да кажа и на водещи български невролози, са фокусирани върху ранната диагностика, своевременно и адекватно лечение, но и в изготвянето на профилактични стратегии за борба с рисковите фактори за някои видове деменция. В България разполагаме с Национален консенсус за ранна диагностика на Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, в който е обърнато специално внимание на лечението в предементната фаза, т. нар. леко неврокогнитивно нарушение и на профилактиката.

Вашите пациенти са на различна възраст от цялата страна и имате широки наблюдения. Какви мерки трябва да се вземат за подобряване на кръвооросяването и мозъчните функции?
С такива нарушения идват голям брой пациенти. Възрастните хора страдат от хронични заболявания (артериална хипертония, диабет, дислипидемии), но също така много млади хора споделят за умора и трудна концентрация, световъртеж, шум в ушите, които им пречат да работят пълноценно. Отдавна е доказано положителното въздействие на екстракт от листата на Гинко билоба, но за постигане на оптимален ефект е важно той да бъде стандартизиран за съдържание на точно определено количество от нужните активни субстанции (6% терпенолактони, 24% флавон гликозиди). В моята практика аз се доверявам на  ГинкоПрим МАКС 120,  съчетаващ стандартизиран екстракт гинко билоба във висока концентрация от 120 mg, магнезий и цинк. Той е особено подходящ при слаба памет, студени крайници, световъртеж, шум в ушите, без тези оплаквания да се дължат на други причини, различни от нарушено кръвооросяване. Гинко билоба повишава еластичността на кръвоносните съдове и подобрява кръвооросяването на мозъка, има антиоксидантно действие и забавя стареенето на клетките. Когато екстрактът от гинко билоба се съчетае с магнезий, ефектът върху съдовата стена е оптимален, тъй като магнезият релаксира (отпуска) съдовата стена, намалява риска от спукване на съда и снижава стойностите на кръвното налягане. Разбира се, подходът в лечението на тези нарушения трябва да бъде комплексен. Аз винаги давам препоръки за промяна в начина на живот, в ритъма на натоварване и почивка, редуване на умствена и физическа активност. Един от любимите ми учители в неврологията казва, че старостта настъпва, когато започнеш да избягваш предизвикателствата. Постоянното упражняване на мозъка е важно – активиране на цялата система отново и отново чрез усвояване на нови знания и умения, решаване на логически задачи, четене, социално общуване, а това е истинско предизвикателство, нали?!


GinkoPrim MAX 120 – максимален ефект за памет и кръвооросяване!
Мощна формула с ДВА ПЪТИ по-висока концентрация от 120 mg стандартизиран екстракт Гинко билоба (спрямо GinkoPrim):

 

  • Усилено действие с още по-осезаем ефект
  • Подобрява кръвооросяването на мозъка и крайниците
  • Подсилва паметта и концентрацията
  • Затопля студените ръце и крака
  • Благоприятно действие при шум в ушите
  • За правилно функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система
  • Повишава жизнения тонус

Вижте повече тук!

4.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСпециалистиИсторияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияИзследванияАлт. медицинаСпортКлинични пътекиСнимкиЛеченияБотаника