Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук
В Tomatoland американският журналист и писател Бари Естабрук разказва за това как модерното индустриално земеделие е унищожило един от най-вкусните плодове – доматът!
Не мога да си спомня кога за последно купих домати в магазина, които да не са с отвратителен вкус. Как стана така, че доматите в Америка имат толкова ужасен вкус. И как всъщност компаниите печелят от това?
Както ми сподели един фермер, в САЩ не плащат за вкус, а за тегло. И така производителите години наред отглеждали стриктно само такива сортове, които имат висока продуктивност. Защото за големи домати се плаща много повече. С времето генетиката, която прави вкуса, просто се е изгубила в комерсиалните домати.
Какъв е пътят на доматите до магазина?
Доматите, които идват в магазина се берат зелени. Всъщност специалния термин е „узряло зелен", но това си е зелен домат. Дори леко розовото се смята вече за негодно. След това те се товарят в огромни камиони, до заводите за пакетиране, където се окъпват в хлор и след това се лъскат с восък или минерални масла. После се поставят на палети в специални складове, където се обгазяват с етилен. Етиленът е принципно същия газ, който растенията произвеждат за да узрее плода им. В тези условия обаче единственото, което става е, е че газът прави домата червен, но не и узрял.
Какъв всъщност е произходът на домата?
Има около 17 вида на дивия братовчед на домата, и те всичките виреят по западните брегови области на Южна Америка, започвайки от Южен Еквадор и надолу към Перу и Чили. Доматите са били пустинни растения, които виреят най-добре в местности с малко дъждове. Прародителят на домата и досега расте като диво растение в Северно Перу и Чили.
А как е дошло в САЩ?
Тези диви домати, които все още може да се срещнат в Перу, Чили и Еквадор са били одомашнени в Южно Мексико още от маите. След това испанските конквистадори ги отнасят в Европа, където испанците и италианците почти веднага започват да ги отглеждат.
Днес обаче Флорида е центърът на американската доматена индустрия.
От ботаническа и хортикултурна гледна точка, трябва да си тотален идиот да гледаш домати във Флорида. Първо защото местността е много влажна, а прародителите на доматите са виреели най-вече на сухи места в Южна Америка и затова и така добре се справят в Италия и Калифорния, където има дълго и сухо лято. Обратно влагата им носи куп гъби и мана.
Второ понеже Флорида е целогодишно топла, вредителите по доматите оцеляват от сезон на сезон, за разлика от местата, където зимите ги унищожават.
А използват ли се за целта много пестициди?
Понеже и почвата е песъчлива в този район, тя няма достатъчно хранителни свойства. Така, че всичко от което има нужда доматът се добавя отделно в нея и естествено това са химически торове. Относно пестицидите пък, официалния наръчник за производителите на домати във Флорида позволява над 100 различни вида химикала, някои от които са откровено опасни. За това и вкусът се е изгубил. Но от друга страна Флорида е удобно място за компаниите, и затова ги гледат там.
Какви предпазни мерки се вземат за хората, които работят с тези отрови?
Най-често никакви. Може да видиш тези мъже и жени на полетата и най-много да сложат някаква кърпичка на лицето си, от която обаче няма никаква полза. Всъщност, според изискванията, те не трябва да са полето, когато е действието на пестицидите. Има определен период, който изминава преди те да стигнат до разпад.
За емигранти ли говорим?
Те са на различни вълни. Първо бяха афроамериканците, после хаитяните, а сега преобладават мексиканците и емигранти от Централна Америка, като Гватемала.
Еко Обзървър - медията със зелено съзнание
Продукти свързани с ИНТЕРВЮТО
ГАНЧЕВ ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ 190 г
ВЕГАВЕРО ВЕГАН КОЛАГЕН КОМПЛЕКС капсули * 120
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
ХАЯ ЛАБС ХРАНИТЕЛНО БАЗИРАНИ ЖЕНСКИ МУЛТИВИТАМИНИ таблетки * 60
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
ИНТЕРВЮТО е свързано към
- Интересни лица от света около нас
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
- Създадоха лекарство на основата на домати
- Домат
- Гарнитура от леща с лук и домати
- Селска салата
- Полезни и вредни свойства на чери доматите
- Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
- Задушени тиквички с боб, домати и лук
- Мариновани домати с копър, целина и чесън
Коментари към Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук