Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Перкутанна нефролитотрипсия – решението при камъни в бъбреците над 20 мм

Перкутанна нефролитотрипсия – решението при камъни в бъбреците над 20 мм

Перкутанна нефролитотрипсия – решението при камъни в бъбреците над 20 мм - изображение

За лечението на големи камъни в бъбреците консултира д-р Владимир Роглев, специалист-уролог в МБАЛ и ДКЦ „Вита“

Д-р Роглев, какви са симптомите на бъбречно–каменната болест?

Обикновено пациентите се оплакват от болки в поясната област от съответната страна на камъка. Болките могат да бъдат от силни и коликообразни до тъпи и постоянни. Възможно е заболяването да протича асимптомно (без болки), по-често наблюдавано при по-големи конкременти. Колкото по-малък е камъкът, толкова по-голяма е възможността той да се придвижи по уретера и да предизвика бъбречна криза.

Как се диагностицират камъни в бъбреците?

Прегледът включва консултация, ултразвуково изследване (ехография), рентгенография, допълнени при необходимост от контрастно изследване (урография) или компютърна томография.

Какво представлява перкутанната нефролитотрипсия?

Това е хирургичен ендоскопски метод за отстраняване на бъбречни конкременти с размер над 2 см и такива, които не са били фрагментирани и отстранени чрез други методи, като например извънтелесно разбиване и уретеро -нефролитотрипсия.

Кои са предимствата на интервенцията?

Това е минимално инвазивна операция. Тя не променя анатомията на бъбрека. Може при необходимост да бъде извършена повече от един път. В 90% от случаите гарантира отстраняване на камъка от бъбрека без необходимост от допълнителни процедури. Чрез перкутанната нефролитотрипсия се избягва широкият разрез за достъп до бъбрека. Методът позволява и значително съкращаване на болничния престой и възстановяване.

Каква е продължителността на интервенцията?

В зависимост от размерите на камъка и разположението му, процедурата се извършва в рамките на 20 до 45 мин.

Каква упойка се поставя?

Нужна е обща анестезия, за да осигурим пълен покой и ефективно обезболяване.

Как става „извеждането“ на камъка от организма?

Достъпът до бъбрека се осигурава чрез пункция обикновено на долната или средна група чашки. Пункцията се прави през малък - около 10 мм - разрез, през който се въвежда оптичен инструмент (нефроскоп). През работния канал на нефроскопа се въвежда сонда, свързана с генератор на високочестотни звукови вълни. Тя раздробява конкремента на малки частици, които се всмукват и извеждат от бъбрека, а по-големите фрагменти се отстраняват със специални щипки. Цялата процедура се осъществява под рентгенов и оптичен контрол.

Нужно ли е пациентът да спазва някаква диета преди перкутанна нефролитотрипсия?

Спазва се протоколът, приложим преди всяка хирургична интервенция.

Има ли усложнения и рискове?

Да. Дори и минимално инвазивни операции носят риск от кървене, инфекции или други усложнения. Като цяло обаче рискът от засягане на други органи е малък.

Колко е болничният престой при перкутанна нефролитотрипсия?

3-5 дни. До третия ден след интервенцията болният е с нефростомен дрен.

Може ли пациентът с диагноза камъни в бъбреците да отлага лечението?

Макар и бавно, камъкът нараства. В подобна ситуация рискът от бъбречна инфекция става висок. Същевременно има опасност конкрементът да запуши бъбрека и да доведе до бъбречна недостатъчност.

Случва ли се проблемът да се повтори и да се образува отново камък в бъбрека?

Да, тъй като при всеки от нас анатомията на бъбречните кухини е даденост. Същевременно ежедневите условия на живот, хранителните и хигиенните навици трудно се променят.

Можете ли да дадете съвет за превенция на камъни в бъбреците?

Препоръчително е да има адекватен прием на течности и профилактика на бъбречни инфекции.

Д-р Владимир Роглев е специалист-уролог в Отделението по урология и андрология на МБАЛ "Вита". В своята над 20-годишна практика придобива опит в ултразвуковата и ендоскопска диагностика на урологични заболявания, трансректална биопсия на простатна жлеза, хирургия на горен и долен уринарен тракт, ендоскопски методи на заболявания на горен и долен уринарен тракт, хирургия на мъжка репродуктивна система и др. Д-р Роглев приема пациенти в ДКЦ и МБАЛ "Вита" (София, ул. Драговица № 9, www.vita.bg).

Източник: МБАЛ "Вита"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЗдравни съветиДиетиЛюбопитноКлинични пътекиАлт. медицинаБотаникаСпециалистиЗдравни проблемиЛечения