Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Активното и пасивно пушене, както и запрашената среда причиняват усилен белодробен рисунък

Активното и пасивно пушене, както и запрашената среда причиняват усилен белодробен рисунък

Активното и пасивно пушене, както и запрашената среда причиняват усилен белодробен рисунък - изображение
Усилен белодробен рисунък е понятие от рентгенологията, което се употребява при разчитане на рентгенови снимки. Обикновено характеризира хронични възпалителни промени в бронхите на белите дробове. Предвид замърсения въздух, особено в градовете и предвид големия брой активни и пасивни пушачи в страната, тази рентгенова картина се установява често при изследваните пациенти.

По време на редовни безплатни профилактични прегледи за пушачи, проведени в СБАЛББ "Св. София" в София през 2001-2006 г. и впоследствие, епизодично се установява, че най-често усилен белодробен рисунък има при активни и пасивни пушачи, хора, боледуващи често от инфекции на дихателните пътища и нелекувани адекватно миньори, дърводелци и хора с други професии в запрашена среда.

"Преди всичко съветваме пушачите да преустановят тютюнопушенето, а пасивните пушачи да избягват среда с тютюнев дим. Работещите в запрашена среда да носят маски, а тези, чието здравословно състояние често се влошава, съветваме да сменят работното място, колкото и трудно да е това, в името на своето здраве", казва д-р София Ангелова.

Изключително важно е здравословното хранене с прием на много плодове и зеленчуци, които са източници на естествени антиоксиданти. Белият дроб е в пряка връзка с околната среда и е чувствителен на агресивното действие на токсичните вещества от замърсения въздух, особено цигарения дим, който предизвиква оксидантен стрес и води до развитие на емфизем. Доказано е, че хората, които не доставят на организма достатъчно витамин С и витамин А, са изложени на по-висок риск да развият хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Известно е също, че всяка цигара унищожава 40 мг витамин С, което означава, че пушачите са лишени от основния антиоксидант.

Много важни са разходките на чист въздух и дихателната гимнастика, физическите упражнения, плуването - чрез тях се постига добра аерация на белите дробове, която създава изключително неблагоприятна среда за развитие на бактериите. И не на последно място е спокойствието, позитивното мислене и добрата хармония със себе си и околния свят.

д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София"

За Framar.bg:

Още по темата:

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниАнкетиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияХранене при...ФизиологияПатологияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияБотаникаОрганизацииАлт. медицинаИстория