Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Болести и възпаления на очите

Болести и възпаления на очите

Болести и възпаления на очите - изображение
Хората са казали: „Очите са прозорец към света", към тях трябва да се подхожда внимателно, за да не се изпусне хубавата гледка.
Когато очите ни сигнализират, че има проблем, не бива да го пренебрегваме, защото болестите и възпаленията в тази област са коварни и опасни. Някои от най-често срещаните болести и възпаления на очите са:

Късогледство (Миопия)

Какво представлява: Проявява се, когато очната ябълка е издължена. В резултат образите се проектират пред ретината и се размазват, ако са разположени на по-голямо разстояние. Среща се както при по-малки деца (6-7г.), така и при възрастни.
Фактори за появата: Късогледството се поражда главно от външни фактори. Лошата светлина по време на четене, гледането на телевизия и взирането в екрана на компютъра в продължение на часове играят основна роля за възникването на проблема. Високото ниво на стрес в ежедневието и хранителните навици (приемът на повече въглехидрати) също са от значение. Понякога се предава и по наследство.
Симптоми: главоболие, размазано зрение, напрежение в областта на очите.
Лечение: Има три вида късогледство - слабо, средно и силно. В зависимост от разновидността се прибягва до различни начини за корекция на зрението. Най-често на помощ идват очилата, на които стъклата представляват двойновдлъбнати сферични лещи с отрицателен диоптър. Оперативната намеса се смята за крайна мярка.

Далекогледство (Хиперметропия)

Какво представлява: Тук размерът на очната ябълка е намален, затова образите се формират зад ретината. Резултатът - трудно се фокусират предмети на близки разстояния. Друг вариант на далекогледството е наличието на необичайно плоска роговица, която насочва светлината в погрешна посока.
Фактори за появата: Шансът да станете жертва на този проблем нараства с възрастта, но далекогледството може и да е вродено. Ето защо няма определени фактори, които да влияят за появата му.
Симптоми: умора, главоболие, световъртеж, затъмнен образ, сълзене на очите.
Лечение: Корекция на зрение с помощта на очила, но тук за направата им се използват изпъкнали сферични лещи с положителен диоптър. Операция отново се прави в краен случай.

Кривогледство (Страбизъм)

Какво представлява: Нарушен е балансът между външните очни мускули или са парализирани нервите, отговарящи за тях. Затова очите придобиват много голям или различен диоптър. Има два вида - съдружно и паралитично.
Фактори за появата: Най-често кривогледството е вродено, но не е изключено да се е предаде и по наследство. Възниква и в по-късна детска възраст в следствие на травма или на много висока температура при боледуване.
Симптоми: Несиметрично разположение на очите
Лечение: В повечето случаи е необходима хирургична намеса, но преди да се стигне до нея, се преминава и през други етапи. Правят се оптични упражнения и опити да се възстанови успоредността на очните оси. Понякога здравото око се закрива с превръзка, за да се активизира болното (наречено още мързеливо) и с времето да се изравнят като функциониране.

Астигматизъм

Какво представлява: Неправилна извивка на роговицата на окото или на очната леща, което ограничава видимостта към фокусирания предмет. Зрението се размазва. Често е в комбинация с далекогледството или късогледство.
Фактори за появата: Астигматизмът може да е наследствен или причинен от по-силен натиск на клепачите. Външните фактори също оказват влияние - неправилна стойка, лоши условия на работа (слаба светлина, запрашени помещения).
Симптоми: главоболие, преумора, замъглено зрение независимо от разстоянието на предметите.
Лечение: В зависимост от силата на проявление има две възможности за коригиране на зрението. Използват се специални лещи, наречени торични, които имат по-голям ъгъл на пречупване на светлината. Другият вариант е операция, която да промени формата на очната роговица.

Далтонизъм

Какво представлява: Това е аномалия, породена от мутации в хромозомите. Окото е лишено от някой от основните пигменти (червен, син, зелен), участващ във формирането на останалите цветове и тяхното възприемане. Може да е частичен или пълен далтонизъм, но вторият е по-малко разпространен. Среща се предимно при мъжете.
Фактори за появата: Далтонизмът е вроден и наследствен, затова няма конкретни фактори, които да го предизвикат. Рядко, но не е изключено, да бъде придобит след предозиране на медикаменти или при натравяне с олово.
Лечение: Не се лекува. Правят се само опити за повишаване чувствителността към цветовете.

Ечемик

Какво представлява: Възпаление в основата на миглата на окото, която предизвиква малък оток.
Фактори за появата: Виновници за ечемика са бактерии, които атакуват при умора, изтощение и слаба имунна система. Появява се също след боледуване в комбинация с висока температура или след силно главоболие.
Симптоми: зачервяване, подутина, сърбеж.
Лечение: Целта на лечението е ечемикът да се намали или спука. Правят се компреси на окото, маже се с мехлеми, приемат се лекарства, които да стимулират имунната система. Внимание! Не се опитвайте да спукате ечемика сами, изчакайте това да стане от самосебе си, иначе инфекцията ще се разпространи. Когато отокът се спука, избършете бързо гнойта с кърпичка.

Конюнктивит (Розово/червено око)

Какво представлява: Инфекция на лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка и вътрешните части на клепачите, наречена конюнктива. Има два вида - вирусен и бактериален.
Фактори за появата: Обикновено е породен от бактерии, попаднали в окото.
Симптоми: парене на очите, зачервяване, слепнали клепачи след сън.
Лечение: Конюнктивитът е заразен, затова трябва незабавно да се предприеме лечение. Посещението при лекар е задължително, за да ви предпише правилния антибиотик или мехлем.

Глаукома

Какво представлява: Тъканни нарушения на зрителния нерв, причинени от повишено вътрешно-очно налягане. Това води до разпад на зрителните функции и необратима слепота. Може да е първична, дължаща се на процеса на стареене, или вторична, породена от други фактори.
Фактори за появата: Причина могат да бъдат редица заболявания като захарен диабет, хипертония, бъбречни инфекции, неврологични разстройства.
Симптоми: Няма, затова глаукомата се смята за една от най-коварните болести.
Лечение: Ако заболяването се хване в средата, се правят опити за съхранение на останалото зрение чрез санитарно лечение при по-висока надморска височина, балнеолечение и подходяща диета. В по-късен етап се изписват специални капки и се прави операция, при която се имплантира изкуствена зеница.

Катаракта (Вътрешно перде)

Какво представлява: Определен протеин в лещата образува затъмнени полета (струпвания), които постепенно изкривяват и блокират лъчите. Това е най-честата причина за слепота в света.
Фактори за появата: Травма, диабет, радиоактивно лечение.
Симптоми: При катарактата се появяват твърде късно. Обикновено зрението се замъглява, понякога раздвоява, окото става по-чувствително към светлината, образите придобиват кафеникав оттенък, разваля се нощното виждане.
Лечение: Макар да се правят опити за възстановяване на зрението чрез очила или лещи, при тази болест оперативната намеса е задължителна, но и рискована, тъй като се прави разрез на роговицата на окото. В САЩ и Европа навлиза нова технология, която позволява операцията да се извършва с помощта на ултразвук.

Как да предпазим очите от заболявания?

  • Правете упражнения - въртете очите в различни посоки, сменяйте фокуса като се взирате ту в близка, ту в далечна точка, мигайте по-често.
  • Взирайте се за момент в пламъка на свещ или в пролетното слънце (през другите сезони е опасно).
  • Закривайте очите с длани, без да допускате светлина.
  • Поливайте ги със студена вода - това ги успокоява.

 

  • Приемайте повече витамини А, В, С - тях ще откриете в морковите, доматите, цитрусовите и горските плодове, магданоза, морските храни, ядките и шипковия чай.
  • Наспивайте се - трябва да имате поне 7 часа сън.
  • При работа с компютър правете редовни почивки на очите
  • Внимавайте при каква светлина работите, четете, гледате телевизия.
  • Ходете редовно на очен лекар.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.1, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаникаНормативни актовеСпециалистиНовиниПатологияЗаболявания (МКБ)ЛеченияПсихологияМедицински изследванияСпортКлинични пътекиХранене при...ФизиологияИсторияЛайфстайлСнимкиОрганизацииАптекиЗаведенияПроизводителиТестовеИнтервютаСоциални грижиНаправления в медицинатаОбразование