Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Бременните пушачки могат да причинят детска церебрална парализа на бебето си

Бременните пушачки могат да причинят детска церебрална парализа на бебето си

Бременните пушачки могат да причинят детска церебрална парализа на бебето си - изображение

Учените отдавна са доказали вредните последствия върху майката и плода, причинени от тютюнопушенето. Към списъка на рисковете се прибавя и още един, открит от австралийски специалисти, а именно, че има съществена връзка между пушенето по време на бременност и детската церебрална парализа. Експерти от Университета по технологии в Сидни установили тази зависимост чрез изследване, проведено върху животни.

Точната причина за възникването на заболяването все още не е изяснена. Церебралната парализа настъпва след увреждане на развиващия се мозък, което може да се получи в предродовия, родовия или следродовия период. Ако бременната е прекарала някаква вирусна инфекция – рубеола, херпес, цитомегаловирус и др., или е злоупотребявала с алкохол и никотин, може да се стигне до появата на детска церебрална парализа. Клетките в определени части на мозъка, отговарящи за движението и паметта, умират.

Друга причина може да бъде непостъпването на достатъчно количество кислород до мозъка на плода. Когато бъдещата майка пуши, тя лишава по този начин нероденото си дете от необходимото количество кислород.

В Австралия близо 12% от жените пушат по време на една или всичките си бременности. Затова амбицията на специалистите е да открият точния механизъм, който отключва неврологичните увреждания при бебетата и по този начин да открият как да подобрят резултатите при майките пушачки.

Водещият изследовател и преподавател в Техническия университет в Сидни доц. Хуи Чен казва, че за да се избегне малформация при бебето, жената първо трябва да спре да пуши няколко месеца или дори години преди бременността. Защото тютюнопушенето уврежда яйцеклетките преди те още да са оплодени и това се отразява на качеството им.

Екипът на доц. Чен направил проучвания върху мишки, за да разбере връзката между майките пушачки и оксидативния стрес. Те били съвместни с учени от университета в Нов Южен Уелс, изследователския институт „Колинг“, Института за медицински изследвания „Уулкок“ и университета в Сидни.

Резултатите показват, че бебетата на гризачите, които имали високи нива на оксидативен стрес, е по-вероятно да страдат от функционални нарушения като церебралната парализа.

Подобни изследвания били проведени и при малки кученца. Когато майките са подложени на действието на цигарения дим, потомството им е по-тромаво, с по-слаби крайници и със занижени функции на паметта, което ограничава способността им за учене. Последната се влошава изключително много, ако животното страда от хипоксия.

Обяснението е, че митохондриите не са в състояние да произведат достатъчно антиоксиданти, които да изчистят токсините и така те се натрупват в мозъка на малките.

Разкодирането на механизма на действие на оксидативния стрес ще помогне на учените да приложат някои превантивни стратегии върху майките, които за изложени на влиянието на цигарения дим и никотина. Една от тези стратегии е приемането на антиоксидантна добавка от бременните, която да помага за изчистването на токсините от организма им и от плода.

Предишни изследвания подкрепят подобен подход. Проучване сочи, че приемането на L-карнитин от бъдещи майки подобрява значително състоянието на бъбреците и на дихателната система на техните бебета. Предстои методът да се приложи и при децата на пушачки.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: internapcdn.net

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияНовиниИсторияВидеоПсихологияСоциални грижиЛайфстайлАнкетиСтатистически проучванияСнимкиТестовеАлт. медицинаПроизводителиБотаникаСпортНаучни публикацииКлинични пътекиПатологияИзследванияЗдравни проблемиФизиологияСпециалистиНормативни актовеХранене при...Интервюта