Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Вечерните тренировки свалят кръвното налягане при мъжете с хипертония

Вечерните тренировки свалят кръвното налягане при мъжете с хипертония

Вечерните тренировки свалят кръвното налягане при мъжете с хипертония - изображение

Експеримент показва, че мъжете, страдащи от хипертония, могат да намалят стойностите на кръвното си налягане, ако спортуват вечер. За да проверят тезата си, изследователи работили с 50 представители на силния пол с проблеми с кръвното и им наложили различни режими на трениране. Първият е каране на велосипед 3 пъти седмично за 45 минути между 7 и 9 ч. сутринта, вторият е да правят същото, но между 18 и 20 ч. Третият е да практикуват стречинг (упражнения за разтягане) 3 пъти седмично сутрин по 30 минути. След 10 седмици учените установили, че само вечерните тренировки са свързани със значително намаляване на кръвното налягане.

Упражненията не могат да заменят лекарствата, но с практикуването им вечер се постигат по-бързи и по-големи резултати, твърди Клаудия Форжаз от университета в Сао Пауло в Бразилия. „Утринните тренировки са по-добри от никакви. Ако мъжете имат на разположение само сутрините си за този вид дейност, пак ще има полза, но може да отнеме повече време“, допълва тя.

Мъжете, участвали в проучването, били близо до 50-годишна възраст и с наднормено тегло. Повечето от тях приемали едно или повече лекарства, за да контролират високото си кръвно. В началото систоличното им налягане в покой било от 133 до 135 mmHg, а диастоличното – между 88 и 92 mmHg. При провеждането на вечерни тренировки средното намаление на първото било с 8 mmHg, а на второто – с 3 mmHg.
Не е известно дали резултатите от изследването ще са валидни и за жените. Тъй като единственото изпитано упражнение било колоезденето, има вероятност резултатите да са различни за други видове аеробни дейности.

„Въпреки изводите от проучването, че времето от деня може да играе роля при определянето на дългосрочните резултати, в момента най-добрият съвет за хора с хипертония е, че техният фокус трябва да бъде върху редовното упражняване, а не върху това кога да го правят“, казва Дейвид Хил, изследовател от университета на Северен Тексас в Дентън, който не участвал в проучването.

Едно от обясненията за препоръчителното провеждане на тренировките вечер е, че има по-голямо намаление на кръвното налягане, сравнено с понижението, което се наблюдава сутрин при същия интензитет упражнение.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлНовиниХранене при...Алт. медицинаПатологияТестовеИнтервютаИсторияВидеоЛеченияПсихологияДиетиИзследванияОрганизацииФизиологияЗдравни проблемиБотаникаКлинични пътеки