Начало Здравна медиа Любопитно Екология Високи концентрации на забранени химикали са открити на дъното на Тихия океан

Високи концентрации на забранени химикали са открити на дъното на Тихия океан

Високи концентрации на забранени химикали са открити на дъното на Тихия океан - изображение

Високи концентрации на забранени химикали са открити на дъното на Тихия океан. Веществата са забранени още през 70-те години на миналия век.

Екип на Университета в Нюкасъл са установили замърсители като PBDE и РСВ в дълбоките морски екосистеми. Тези химикали са обявени за токсични и се натрупват в околната среда.

Специалистите са проучили нивата на химикалите от мастната тъкан на амфиподите. Това са вид ракообразни, които живеят дълбоко под повърхността на Тихия океан. Открити са полибромирани дифенил етери (PBDE) и полихлориран бифенил (PCB), които са се използвали в електрическите изолации. Замърсителите са устойчиви на естествено разлагане в природата.

Откритите нива на химикала РСВ в Марианската падина според проучването е 50 пъти по-голямо от наводнените полета на река Ляохе, която е една от най-замърсените реки в Китай.

Учените предупреждават, че Тихият океан може да се превърне в сметище за замърсители. Тези вещества се натрупват чрез хранителната верига. При достигане на дълбокия океан концентрациите вече са в пъти по-големи от повърхността.

"Източникът на забранените замърсители и техният механизъм на доставка все още е неизвестен. Необходими са последващи изследвания за потенциала на химикалите и техния токсичен ефект върху хранителната верига", коментира Катрин Дафърн от Университета на Нови Южен Уелс, Австралия.

Тихият океан е свързан с водите на повърхността и е подложен на значителни концентрации от замърсители, причинени от хората.

Снимка: stockarch.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниРецептиСнимкиНормативни актовеИсторияАлтернативна медицинаМедицински изследванияБотаникаХранене при...СпециалистиХрани и ястияКлинични пътекиЛечения