Начало Здравна медиа Любопитно Екология В Китай решиха да противодействат на смога с вертикални градини (Снимки)

В Китай решиха да противодействат на смога с вертикални градини (Снимки)

В Китай решиха да противодействат на смога с вертикални градини (Снимки) - изображение

В Китай решиха да противодействат на смога с вертикални градини, които ще са разположени върху сградите. В обширна статия IFLScience съобщава, че в света вече има няколко такива проекта. В Китай подобен ще бъде изграден в град Нанкин.

Според предварителните планове там ще бъдат изградени два небостъргача, които ще бъдат отрупани със зеленина. Към момента те носят имената "Вертикални гори" и "Зелените кули на Нанкин". Когато проектът бъде финализиран през 2018 г., сградите ще бъдат обхванати от 2500 висящи растения и храсти, 600 високи дървета и 500 дървета със средна височина, като общо зеленината ще покрие площ от 6 хиляди квадратни метра.

Вертикалната гора ще помогне за съживяването на местното биоразнообразие, ще поглъща около 25 тона CO2 ежегодно и ще произвежда около 60 килограма кислород дневно. По-високата 200-метрова кула ще бъде със Зелен остъклен купол на върха, където ще бъдат разположени офиси, музей и архитектурно училище. Втората кула ще е 108 метра висока, а в нея ще бъдат изградени хотел и плувен басейн.

Китай е една от страните с най-мръсен въздух в света - замърсяването е толкова голямо, че в училищата на Пекин например, не се изпълняват дейности на открито. През месец декември 2016 година бе регистрирано едно от най-тежките замърсявания на въздуха. Тогава повече от 20 града обявиха червен код за опасно високи нива на замърсяване, което предизвика ред задължителни мерки като затваряне на училищата и ограничения в пътното движение.

Едно от последните изследвания на китайски учени доказа, че смогът е виновен за 1/3 от смъртните случаи и е дори по-опасен от цигарите. Проучването е на база данни за над 3 милиона смъртни случая в 74 града в страната за 2013 г. Близо 31,8 процента от всички регистрирани смъртни случаи могат да бъдат свързани със замърсяването, а Пекин е на първо място по некачествен въздух и среда на живот.

Според професора по икономика Матей Кан от Университета на Южна Калифорния замърсяването на въздуха изостря значително разликата между качеството на живот на богатите и бедните в Китай. Богатите живеят в по-чистите райони на града, домовете им са оборудвани с ефективни въздушни филтри, имат възможност да работят от вкъщи и достъп до добри лекари, разполагат с втори дом в провинцията.

Снимки: iflscience.comОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеАлтернативна медицинаЛайфстайлСнимкиЛеченияИсторияОрганизацииСпортПатологияРецептиФизиологияГеографияНаправления в медицината