Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... В коледните играчки са открити отровни вещества

В коледните играчки са открити отровни вещества

В коледните играчки са открити отровни вещества - изображение

Контактът с некачествени коледни играчки може да токсикира организма и да бъде необходимо лечение. Такива украшения са открити на коледните базари, които съдържат потенциални отровни химикали, информират експерти.

В предпразничните дни, когато хората украсяват домовете и елхите си, е добре да се обръща внимание на вида украса и материала, от който е направена. Специалистите съветват да се наблюдават етикетите, защото в някои коледни украси са открити фенол и формалдехид.
Оцветяването на играчките може да повлияе негативно на здравето на човек, ако в състава на цветните покрития са включени формалдехид, живак и други химически компоненти, които са способни да отделят изпарения във въздуха. Особено опасно е оловото, което се открива в почти всички бои. В непосредствена близост и контакт до едно коледно украсено дърво човек може да получи реално химическо отравяне и да стане жертва на тежка алергична реакция.

Според специалистите един от достъпните и лесни начини да се провери играчката дали съдържа химикали е да се помирише. Добре е да се избягват миришещите играчки, защото могат да съдържат неизвестни примеси и опасни вещества. Припомняме, че коледните украси не преминават през задължителна експертиза и сертификация, защото се счита, че не са предназначени за детска игра.

В същото време именно децата могат да са най-потърпевши, защото обичат да се радват и играят с коледната украса. Някои от тях съдържат изключително дребни частици, които лесно могат да се погълнат от дете при инцидент.

Специалистите призовават подобна украса да бъде установена в специални места и разпределения за търговия и да не се ползва за домашно разкрасяване.

Снимка: kudago.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовиниПсихологияРецептиХранене при...ФизиологияСпециалистиОрганизацииИсторияАлтернативна медицинаТестовеКлинични пътекиМедицински изследванияЗдравни проблемиЛеченияБотаникаНормативни актове