Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето В скоро време диабетът при бебетата може да се контролира по нов начин

В скоро време диабетът при бебетата може да се контролира по нов начин

В скоро време диабетът при бебетата може да се контролира по нов начин - изображение

Проучване може да наложи нова клинична практика в лечението на кърмачета, диагностицирни с диабет. Изследователи от Берген и Ексетър работят върху проект, който ще позволи заменянето на инжектирането на инсулин при бебетата с приема на сулфонилурея таблетки.

Учените са на мнение, че всички деца, получили диагнозата диабет преди 6-7-месечна възраст, би трябвало да получат бърз генетичен тест, за да се промени лечението колкото се може по-скоро от инсулин до сулфонилурея таблетки. Те могат да осигурят дълъг и много добър ефект в контрола на кръвната захар, като терапията е безопасна.

Още през 2004 г. става известно, че относително високи дози сулфонилурея таблетки могат да се използват за лечение на диабет при кърмачета. Този принцип дава нов живот на деца с такъв тип диабет, тъй като 90% от тях могат да спрат инсулиновите инжекции и дори да постигнат по-добър контрол на кръвната захар най-малко за една година, без да се наблюдава проблема с ниската захар. Не е известно обаче дали това лечение може да бъде поддържано дълго време. Сулфонилурея таблетките се провалят при половината от болните с диабет тип 2 след 5 години лечение, но е установено, че неуспехът при възрастните рядко се наблюдава при кърмачетата.

Сулфонилурея е безопасна при това лечение, дори при относително високи дози. Отличният контрол на кръвната захар е запазен след 10 години терапия. Някои деца имали първоначално възстановяване на неврологичните особености, но повечето не са имали развитие в проблемите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: modernmom.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлПатологияСнимкиХранене при...ИсторияЗдравни съветиИнтервютаВидеоАнкетиХрани и ястияСпортДиетиТестовеОрганизацииБотаникаЛеченияЗаведенияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиПроизводителиСоциални грижиФизиологияНормативни актове