Начало Здравна медиа Любопитно Екология Големият бариерен риф е оценен на 42 милиарда долара

Големият бариерен риф е оценен на 42 милиарда долара

Големият бариерен риф е оценен на 42 милиарда долара - изображение

Големият бариерен риф е оценен като актив от 56 милиарда австралийки долара, което представлява 42 милиарда щатски долара. Той е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и за първи път е оценен в доклад на Фондация на Големия бариерен риф.

Икономически модели са позволили изчисляването на най-голямата жива структура на планетата. Фондацията е установила, че от туризъм се печелят 29 милиарда австралийки долара, което осигурява около 64 000 работни места. Индиректната стойност на природната забележителност, която се изразява в хора, които не са посетили лично мястото, но знаят за съществуването му, се оценява на 24 милиарда австралийски долара. Останалите средства са изчислени на база развлечения с лодки и други атракции.

Изследването за изчисляване на стойността на големия бариерен риф, продължило 6 месеца, се дължи на все по-влошаващото се състояние поради глобалното затопляне. Рифът е засегнат от сериозно избелване, което се дължи на продължаващото се повишаване на температурите на водата. В края на месец май специалисти обявиха, че състоянието на рифа е много по-тежко, отколкото се е предполагало преди. Първи данни са посочвали, че 22% от коралите са  били унищожени, но в последствие процентът е бил повишен на 29.

Избелването на коралите се дължи на повишаването на температурата на водата. Това предизвиква отпадането на водорасли, живеещи в симбиоза, които придават хранителни вещества и цвят на коралите. Техният живот зависи от температурата на водата, която обаче продължава да се повишава. Обезцветяването засяга и корали в по-дълбоките зони, които не са посетени от водолази за оценяване на степента на въздействие.

В проучването са участвали над 1500 души от Австралия и десет други страни. Резултатите са показали, че хората изключително много ценят природната забележителност по доста причини – и поради значимостта и за туризма, и поради емблематичното и значение за страната.

Стийв Сарджент, директор на Фондация на Големия бариерен риф, отбелязва, че Австралия не разполага с друг актив на подобна висока стойност, който да допринася за възприемането на марката „Австралия“.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияСпортСнимкиАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиРецептиПроизводители