Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Грипните вируси се разпространяват, дори ако само дишате

Грипните вируси се разпространяват, дори ако само дишате

Грипните вируси се разпространяват,  дори ако само дишате - изображение

Не е задължително хората до вас да кашлят и кихат, за да се чувствате застрашени, че ще се заразите от грип. Това може да се случи и когато инфектираният просто диша.

Ново изследване на специалисти от Университета в Мериленд показва, че разпространението на вируси не може да бъде прекратено с миене на ръце и покриването на устата при кашлица. Затова и те предупредиха, че по време на епидемия и след като се почувствате неразположени, трябва да си останете у дома. Най-малкото, за да не заразите останалите.

В експеримента взели участие 142 студенти, болни от грип. Всеки от тях поставя на главата си устройство, чиято основна задача е да проследи как се разпространяват грипните вируси. Оказва се, че в 23-те проби на хора, които нито кашлят, нито кихат, а просто дишат, са открити инфекциозни вируси. Любопитно е и това, че в пробите с кихане няма открити по-голям брой вируси.

Изследователите обясняват, че вирусите, издишани от болните, се запазват във въздуха на затвореното пространство от 2 до 3 часа, което е сигурен знак, че всеки влязъл в него в този период, може да се зарази.

Опитите дават възможност да бъдат разработени по-ефикасни мерки, чрез които да се намали въздействието на грипните епидемии. Сред идеите са създаването на вентилационни системи, които да намалят риска от разпространение на тези болести в училища, университети, обществен транспорт.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИзследванияАлт. медицинаЛеченияИсторияПатологияЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиХранене при...БотаникаМикробиологияЗдравни проблемиВидеоПрезентацииТестовеАнкети