Начало Здравна медиа Любопитно Психология Двата въпроса, които могат да спасят връзката ви

Двата въпроса, които могат да спасят връзката ви

Двата въпроса, които могат да спасят връзката ви - изображение

Много от нас вярват, че укрепването на взаимоотношенията изисква значителни усилия. И въпреки че това в много случаи се оказва вярно, особено ако е настъпило предателство и срив на доверието, при повечето семейства отношенията могат да бъдат подобрени само благодарение на два прости въпроса.

Тези въпроси работят, защото отговарят на двете най-важни условия за здравето на връзката, а именно – разбирането, което проявяваме към другия и загрижеността към него.

За щастие и двата въпроса са подходящи за всеки тип ситуация, независимо от причините за влошаването на взаимотношенията.

Първи въпрос: "Какво да направя, за да те разбера по-добре?"

Когато спорим с партньора си, ние сме фокусирани в нашия собствен проблем и не си даваме сметка, че е напълно възможно да не обясняваме правилно какво точно преживяваме и защо сме толкова разстроени. Въпросът: "Какво да направя, за да те разбера по-добре" обръща напълно посоката на разговора. Патньорът ви вече не е в отрицание, а се концентрира изцяло във вас, помагайки ви да го разберете. Този жест прави чудеса – потушава недоволството и отпуска емоциите.

Въпросът "Какво да направя, за да те разбера по-добре?", освен обич и състрадание, дава и ценна информация, която може да задълбочи и укрепи връзката ви.

Пример: Вие и партньорът ви се карате за домакинската работа, прането и т.н. Вие питате: "Какво да направя, за да те разбера по-добре?" и очаквате отговор, свързан със задълженията, но вместо това партньорът ви казва: "Искам да разбереш, че съм израснал в семейство, в което никой никога не крещеше, така че, когато ми крещиш, на мен ми е трудно да те слушам". Тази информация е много по-важна за вашия партньор от всичко, свързано с чиниите!

Втори въпрос: "Какво е твоето виждане за нещата?"

С течение на времето партньорите се опознават, знаят как да се зарадват взаимно и какви са нуждите на другия. Но има случаи, в които въпреки желанието ни да правим нещата както трябва, просто не се получава.

Пример: Жената казва, че има нужда от повече нежност, но мъжът тълкува тази нейна необходимост като желание за повече секс. Подобни неразбории могат да доведат до сериозни проблеми. Жената остава недоволна, а мъжът е обезсърчен и е в недоумение къде греши. Ако обаче той веднъж се престраши да попита: "Какви са вижданията ти по въпроса? Как изглежда нежността в твоите очи?", ще получи отговор: "Може би целувка сутрин, смс на обяд..." и след този разговор всичко ще си дойде на мястото.

Следващият път, когато почувствате, че отношенията ви с любимия човек се влошават, опитайте с тези два въпроса и ще се убедите колко е лесно да поддържате мира и близостта помежду си.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияИнтервютаНаправления в медицинатаИсторияСпортНовиниВидео