Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Единственото лечение на жлъчнокаменната болест е оперативно отстраняване на жлъчния мехур

Единственото лечение на жлъчнокаменната болест е оперативно отстраняване на жлъчния мехур

Единственото лечение на жлъчнокаменната болест е оперативно отстраняване на жлъчния мехур - изображение
Жлъчният мехур е резервоар за жлъчката, която се събира в него в периодите между храненията. Образуването на камъни в жлъчния мехур се нарича холелитиаза. Това е най-често срещаното гастроентерологично заболяване.
Засяга около 20% от населението.

Значително по-често боледуват жените, особено след 40-годишна възраст и многораждалите, при наднормено тегло и консумация на богати на мазнини храни (тлъсти риби и меса, яйца, шоколад). При около 80% от пациентите заболяването протича без никакви оплаквания, но в останалите случаи може да доведе до сериозни усложнения, някои от които и животозастрашаващи.

Например при придвижването на камъка съществува риск от запушване на жлъчния мехур или жлъчните пътища. Още предизвиква пожълтяване, възпаление на мехура, перфорация, перитонит, остро възпаление на панкреаса, образуване на фистули.
Нелекуваната холелитиаза може да доведе до хронични промени в жлъчния мехур, което е рисков фактор за развитие на рак на мехура.
Най-честият симптом на холелитиазата е т.нар. жлъчна колика, която се изразява във внезапна болка в дясното подребрие, най-често няколко часа след нахранване или нощем и продължава няколко часа. Може да е съпроводена от гадене и повръщане, повишаване на температурата и пожълтяване и да продължи по-дълго време. В такива случаи е необходимо да се потърси спешна помощ от специалист хирург.

Камъните в жлъчния мехур са холестеролови и пигментни. Образуването им преминава през няколко етапа. Жлъчната кал е предшественик на холестероловите камъни. Тя самата е достатъчна да предизвика оплаквания и усложнения. Съществува и т.нар. дребнозърнеста литиаза или пясък, който се отнася за камъни с много малък размер - 2-3 мм, които лесно може да преминат в жлъчните пътища и да предизвикат споменатите усложнения. Основният метод за диагноза е ултразвуковото изследване на корема (ехография).

Единственото лечение на холелитиазата е оперативното отстраняване на жлъчния мехур. Прилага се лапароскопска операция - модерен "безкръвен метод", при който през три малки отвора на корема се въвеждат камера и хирургични инструменти и се отстранява мехурът. В останалите случаи се препоръчва диетичен режим и контролни ехографски изследвания.

 

Д-р Антон Койчев, Клиника по хирургични болести, Александровска болница

За Framar.bg:

Още по темата:

3.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиМедицински изследванияЛюбопитноБотаникаКлинични пътекиИсторияЛеченияНормативни актовеСпециалистиХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиПсихологияИнтервютаЗаведенияЛайфстайлОрганизацииСоциални грижиГеографияДиетиАнкетиЛичностиНаправления в медицинатаСпорт