Начало Здравна медиа Любопитно Екология Еколози прогнозират сериозен спад в популацията на белите мечки

Еколози прогнозират сериозен спад в популацията на белите мечки

Еколози прогнозират сериозен спад в популацията на белите мечки - изображение

През следващите няколко десетилетия високите температури, които топят ледовете в Арктика, по всяка вероятност ще доведат до сериозен спад в популацията на белите мечки и спад в броя на дивите елени.

Това показват резултатите от университетски и държавни изследователи, които бяха представени по време на дискусия за ефекта от климатичните промени върху дивата природа по време на среща на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско.

Причина за тревогата на учените са новите сателитни данни, които документират загубата на морски лед в Арктика, който e основното местообитание на тези животни.

Броят на полярните мечки към момента е приблизително 26 хиляди, популацията им обаче се очаква да намалее с около 8 600 през следващите 40 години.

Полярните мечки бяха обявени за застрашен вид през 2008 г., когато учените прогнозираха, че е напълно възможно до средата на века да изчезнат две трети от тях. Според експертите съществен спад в популацията на полярните мечки ще се наблюдава през следващите три поколения, когато топенето на морски лед ще продължава със същите тревожни темпове.

Полярните мечки са високи над три метра и тежат над 600 килограма. Те използват плаващия морски лед като терен за чифтосване и отглеждане на малките си, както и за лов на тюлени.

Учените алармират и за рязък спад на дивите елени и техните братовчеди –карибу. По данни на Арктическия център към Университета на Северна Айова популацията на диви елени в Таймир в северната част на Русия е намаляла до около 600 хиляди животни, от 1 милион през 2000 г.

Снимка: goodnewsanimal.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиНормативни актовеИсторияРецептиПроизводители