Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве ЗАД ГЛАВОБОЛИЕТО СЕ КРИЯТ МНОГО БОЛЕСТИ

ЗАД ГЛАВОБОЛИЕТО СЕ КРИЯТ МНОГО БОЛЕСТИ

ЗАД ГЛАВОБОЛИЕТО СЕ КРИЯТ МНОГО БОЛЕСТИ - изображение

Болките в главата могат да бъдат първични и вторични. Към първичните спада мигрената, а към вторичните - главоболие вследствие недобро зрение или болен зъб например. Лекарите наричат главоболието ''куче пазач'' на здравето, защото организмът изпраща сигнали за наличието на някакъв проблем. Затова не бива да се пият медикаменти за заглушаване на болката в главата, а да се потърсят причините за нея.

В зависимост от това къде точно ни боли, при какви обстоятелства и по кое време, може да се разгадае какво точно е провокирало неприятното усещане. Съществуват около 50 болести, при които цефалгията (медицинското название на главоболието) е единственият или главен симптом. Затова само лекар може да каже от какво точно боли главата. За съжаление има и доста опасни причини - като инсулта например. Затова при силни, непоносими болки веднага трябва да се потърси специализирана медицинска помощ. Все пак човек и сам понякога може да се досети, че ако има усещането, че го боли половината глава, вероятно става дума за мигрена, тъй като това е най-яркият признак за нея.

Възможно е причините да са съдови - обикновено това се наблюдава при мъже над 30 години, особено пушачи. Пристъпите могат да започнат и след пиене на некачествен алкохол, при промяна на климата и др. При силни болки в цялата глава, петна пред очите и усещане за скок в температурата трябва да си премерим кръвното налягане, защото вероятно то се е повишило. В случая трябва веднага да се вземат мерки, тъй като има опасност от инсулт.

Подобни болки почти всекидневно имат хората, които страдат от хронична хипертония. Ако кръвното налягане падне рязко, тогава пък се усеща стягаща болка, съпътствана с гадене и сънливост.

Главоболието е силно изразено в областта на слепоочията и темето, в областта на тила. Появява се обикновено сутрин. Ако болките са постоянни и силни в областта на челото и се засилват при навеждане или кашляне, проверете кръвното си налягане. От подобни болки страдат предимно жени с наднормено тегло.

Ако към тези болки се прибави и виенето на свят, трябва да се провери дали всичко е наред с шийния отдел на гръбначния стълб. Проблемите в тази част на гръбначния стълб винаги причиняват главоболие, а те се предизвикват от четене в неудобна поза, спане на неудобно легло или възглавница, носене на тежка чанта на рамото, неправилна стойка на работното място. Болката е по-силна в областта на тила и шията, но понякога може да е в очите и слепоочията.

При по-продължителна работа с компютър или дълго гледане на телевизия също се появява главоболие, което прилича на ''притискане в менгеме''. Същите усещания могат да бъдат предизвикани и от неприятни емоции, продължителна и напрегната умствена работа. Ако ви боли не толкова главата, а лицето, проверете дали нямате развалени зъби. Причина обаче могат да бъдат и проблеми с очите и ушите, нервно възпаление на долната и на горната челюст. Постоянното и неконтролирано приглушаване на главоболието е неправилно. Но временно можете да си помогнете с медикаменти от рода на аналгетиците, с аспирин или някои препарати на растителна основа (валериан, глог, мента, дяволска уста). Понякога помага и добрият масаж, но обикновено това става при болки, предизвикани от настинка, нервно напрежение, физическа и психическа умора. Страдащите от мигрена, която се смята за наследствена болест, могат да си отдъхнат, тъй като бе съобщено, че е открит генът, който я предизвиква. Той е наречен TRESK, дефектен е и причинява болезненото главоболие. С това се обяснява защо болестта е наследствена - тя просто генетично се предава. Засегнатите не могат да понасят светлината, звуците и дори докосването, а главоболието, което е особено тежко, може да продължи понякога до няколко дни.

Световната здравна организация определя мигрената като едно от най-разпространените и скъпи неврологични заболявания в Европа. Смята се, че дефектните гени влияят върху чувствителността на мозъчните центрове, отговарящи за болката. Сега предстои да се създадат нови ефикасни лекарства срещу мигрената. Това ще зарадва извънредно много хора, защото според статистиките от нея страдат една на всеки четири жени и един на всеки 12 мъже в света.

Според учените има шанс мигрената да бъде изключена от гена, който действа като своеобразно мозъчно реле за болката. Ново поколение лекарства пък биха могли да променят прага на чувствителността за болките в тялото. Според учените откритието потенциално дава надежда за справяне с всякакви видове болка.

Още за главоболието във Фрамар

За Framar.bg: в-к Здравословно

Още по темата:

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЛеченияСнимкиИзследванияЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиСпортЗдравни проблемиАлт. медицинаИсторияБотаникаПсихологияИнтервютаОрганизацииОбразованиеТестовеСпециалистиНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияНаправления в медицината