Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Здравословното състояние на човек зависи и от гените на съседите му

Здравословното състояние на човек зависи и от гените на съседите му

Здравословното състояние на човек зависи и от гените на съседите му - изображение

При всички хора има генетически особености. Ново изследване показва, че генетичните характеристики на други хора, особено тези, с които живеем, могат да повлияят значително на начина ни на живот.

Специалисти от университета в Единбург са направили експеримент с мишки – сиви и черни, поставени в една клетка. По този начин те са съжителствали заедно. Експертите са наблюдавали как се променят гените на мишката под влиянието на съседните гени. Проучването показа, че фенотипната вариацията (промяна в симптомите) е зависела на 29%  от гените на съжителстване и трансфер с други себеподобни.

Най-съществено са се менили такива признаци като заздравяване на рани, тревожност, имунитет и тегло на гризачите. В някои случаи генът на съседната мишка е влияел доста повече отколкото собствените гени.  

Според учените са нужни още изследвания, за да се уточнят конкретните механизми на предаване и влияние на гените. Но учените считат, че информацията за генното съжителство и неговото влияние на здравето на човек би позволило на лекарите да подобрят ефективните методи на лечение при хората.

Снимка: Pinterest

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияНаправления в медицинатаМедицински изследванияСнимкиЛеченияНормативни актовеЗаведения