Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Индустриалните химикали преминават през плацентата и се натрупват в тъканите на плода

Индустриалните химикали преминават през плацентата и се натрупват в тъканите на плода

Индустриалните химикали преминават през плацентата и се натрупват в тъканите на плода - изображение

Шведски изследователи от Каролинска институт направили проучване, което показва, че индустриалните химикали PFAS преминават през плацентата по време на бременността и се натрупват в тъканите на бебето. Този вид вещества се използват в много потребителски продукти. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи ефекта, който силно устойчивите химикали оказват върху плода.

Групата PFAS (перфлуороалкилови вещества) включва хиляди химикали, създадени от човека, които благодарение на тяхната водо- и мазнинна устойчивост се използват за всичко - от тигани и опаковки за храна до дрехи, почистващи средства и противопожарни пяни. "Ние се фокусирахме върху 6 от тези PFAS вещества и открихме, че всички се появяват в една и съща степен в тъканите на плода и в плацентата. Когато се роди бебето, вече има натрупване в белите дробове, черния дроб, мозъка и в други части на тялото", казва Рейчъл Бьорваг от института.

Нивата на PFAS са най-високи в белодробната и чернодробната тъкан, дори в някои случаи по-високи, отколкото при възрастните, а най-ниски в мозъка. Проучването включва тъканни проби от 78 ембриона и фетуса на възраст от 7 до 42 седмици, взети от биобанки в Швеция и Дания.

Сред шестте изследвани PFAS вещества са и най-популярните PFOS и PFOA. Първият е забранен в ЕС още през 2008 г., а в началото на тази година Европейският орган за безопасност на храните понижи допустимата дневна доза хиляда пъти на двата химикала.

Учените установили, че натрупването на PFAS веществата е по-високо при мъжките фетуси, отколкото при женските. Има доказателства, че има малки различия във функцията на плацентата в зависимост от пола на плода. Това провокира изследователите да правят повече проучвания за въздействието върху феталните химическите експозиции.

"Основният източник на PFAS днес е храната под формата на риба, месо, мляко, яйца или питейна вода, ако живеете в замърсена зона. Ние ги поемаме като коктейл от вещества, които също могат да си взаимодействат помежду си", обяснява д-р Дамдимопулу.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиРецептиИсторияФизиологияИзследванияБотаника