Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Инфекция по време на бременност може да предизвика инсулт преди или след раждането

Инфекция по време на бременност може да предизвика инсулт преди или след раждането

Инфекция по време на бременност може да предизвика инсулт преди или след раждането - изображение

Приетите в болница за раждане бременни жени с инфекция могат да бъдат изложени на по-висок риск от инсулт по време на престоя им, твърди проучване. Целта на направилите го учени била да определят дали инфекциите допринасят за риска от инсулт, настъпил малко преди или след раждането.

Случаите на инфекция при бременните са близо 30 на всеки 100 000, което е рядкост, но се характеризират с висока смъртност. Водещият автор на изследването д-р Елиза Милър, професор по неврология в Медицинския център в Колумбийския университет, казва, че тя и екипът й са искали да проверят дали инфекциите биха могли да предизвикат инсулт преди или след раждането при жена, при която не се открояват други рискови фактори.

За целта специалистите анализирали данните на близо 2,8 млн. бременни, които били приети в болници в Ню Йорк, Калифорния и Флорида в периода от 2007-а до 2011 г., включително и данните на 455 жени, които претърпели инсулт по време на престоя си.

Изводите на учените били, че ако при постъпването си в болницата бъдещите майки имат някакъв вид инфекция, рискът да получат инсулт е 1,74 пъти по-голям. Тя може да е стомашно-чревна, полово предавана, на пикочните пътища, респираторна, сепсис или животозастрашаваща на кръвта. Жените с инфекция на пикочните пътища са 2,56 пъти по-склонни да получат инсулт по време на болничния си престой, а тези със сепсис – 10,4 пъти.

Връзката между инфекциите и инсулта става все по-разпознаваема и това изследване навлиза по-дълбоко в причините, превръщащи възпалението като потенциален провокатор“, коментира неврологът и директор на Центъра по инсулти към Баптиския медицински център „Уейк форест“ д-р Черил Бушнел. Тя определя подхода като нов, насочен към специфична част от населението.

Както Бушнел, така и Милър смятат изследването за непълно, особено когато липсва ясна причинно-следствена връзка между инфекциите и настъпването на инсулт. Но въпреки че кръвоизливът в мозъка е рядко срещан по време на бременност, жените и техните лекари трябва да бъдат бдителни за разпознаването на предупредителни знаци. Инфекцията трябва да е сигнал за специалиста, особено при бъдещите майки, които са изложени на по-висок риск заради високо кръвно налягане преди раждането.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: indianexpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЗдравни съветиВидеоЛюбопитноТестовеХранене при...ИсторияАлт. медицинаЗдравни проблемиКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияЗаведенияИзследванияБотаникаПатологияСпортСоциални грижиПсихологияНаучни публикацииФизиологияНормативни актовеПроизводителиСпециалистиИнтервюта