Какво представляват по-голямата част от Е-та в храните
Проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диетика, коментира качествата на Е-та в храните и доколко те крият риск. По неговите думи, ако се спазват правилата за влагане на определените количества от тези вещества в хранителните продукти, не съществува риск за здравето на потребителите.
Проф. Попов обяснява, че Е-та представляват някакво хранително вещество, което е позволено да се използва в дадени продукти в точна дозировка. Целта му е да подобри вида им, да улесни технологията на производство или да увеличи годността.
Според специалиста по-голямата част от влаганите в храните съставки са екстрахирани нутриенти – хранителни вещества от плодове, някои билки и зеленчуци. Той дава пример с витамини А и С, които са консерванти. Вторият е скрит под наименованието Е 300, например. От ябълката, по думите на експерта, се извличат 10 Е-та, които се използват в индустрията. За да не се притесняват потребителите и за да имат пълна информация, проф. Попов предлага след всяка от изброените съставки на етикетите да се опише какво точно представлява тя.
Във връзка с това доколко вещества като аспартама и други подсладители, оцветители и ароматизатори са вредни за здравето на хората, специалистът обяснява, че има теоретичен риск само, ако един човек всеки ден поема 10 кена безалкохолно с аспартам 10 години, например, пише Дарик, цитирайки БТА.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: tayathomemum.com.au
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕЛКИ С 8 МАГНИТА УНИВЕРСАЛЕН РАЗМЕР 35 - 45
НУРС БИЛКОВА ПАСТА С МЕД И ТАМЯНОВО МАСЛО 400 г
ХИП КОМБИОТИК 4 12+ месеца 500 г
ПСИЛИУМ ХУСК - ЛЮСПИ ОТ ИНДИЙСКИ ЖИВОВЛЯК 150 г ЗДРАВНИЦА
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 400 г ЗДРАВНИЦА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Хранене през тръба
- Избягване на киселинни храни
- Движения на дебелото черво
- Методи за лечение на анорексия
- Защо е опасно да се консумира развалена храна
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Обмяна на веществата
- Коя е най-евтината суперполезна храна?
- Секреция на стомашен сок
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
Коментари към Какво представляват по-голямата част от Е-та в храните