Какво представляват по-голямата част от Е-та в храните

Проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диетика, коментира качествата на Е-та в храните и доколко те крият риск. По неговите думи, ако се спазват правилата за влагане на определените количества от тези вещества в хранителните продукти, не съществува риск за здравето на потребителите.
Проф. Попов обяснява, че Е-та представляват някакво хранително вещество, което е позволено да се използва в дадени продукти в точна дозировка. Целта му е да подобри вида им, да улесни технологията на производство или да увеличи годността.
Според специалиста по-голямата част от влаганите в храните съставки са екстрахирани нутриенти – хранителни вещества от плодове, някои билки и зеленчуци. Той дава пример с витамини А и С, които са консерванти. Вторият е скрит под наименованието Е 300, например. От ябълката, по думите на експерта, се извличат 10 Е-та, които се използват в индустрията. За да не се притесняват потребителите и за да имат пълна информация, проф. Попов предлага след всяка от изброените съставки на етикетите да се опише какво точно представлява тя.
Във връзка с това доколко вещества като аспартама и други подсладители, оцветители и ароматизатори са вредни за здравето на хората, специалистът обяснява, че има теоретичен риск само, ако един човек всеки ден поема 10 кена безалкохолно с аспартам 10 години, например, пише Дарик, цитирайки БТА.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: tayathomemum.com.au
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕЛКИ С 8 МАГНИТА УНИВЕРСАЛЕН РАЗМЕР 35 - 45
НАН - 3 12+ месеца 400 г НЕСТЛЕ
НАН - 2 ОПТИПРО МЛЕЧНА НАПИТКА С ОПТИМИЗИРАН ПРОТЕИН 800 г 6 + месеца
МАЙПРОТЕИН СИРОП ЗА ПОДСЛАЖДАНЕ БЕЗ ЗАХАР 400 мл
ТАПИОКА НА ПРАХ 200 гр. ЗДРАВНИЦА
БИО ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ЖЕНИ 200 г БИОНИА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Регулация на слюноотделянето
- Как да отворим консерва без отварачка или нож?
- За да бъдат още по-полезни, накисвайте суровите ядки във вода
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Пета част
- Диета № 4Б - при остри чревни заболявания
- Хранене през тръба
- Бял бор
- Ажгон, Айован
- Как да слабеем, докато спим
- 8 храни, които облекчават болките при артрит - 2 част
Коментари към Какво представляват по-голямата част от Е-та в храните