Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Как влияе виното на здравето ни?

Как влияе виното на здравето ни?

Как влияе виното на здравето ни? - изображение

Толкова много неща са казани за виното и все противоречиви. Според едни вреди на здравето, според други е полезно. Да проверим кои от твърденията са верни и кои не.

Жените го понасят по-зле от мъжете

Вярно

Въпрос на телесна маса и на обмяна на веществата. Ензимът ADH, който отговаря за разграждането на алкохола в стомаха, е по-слабо активен при жените. При равно количество изпито вино съдържанието му в кръвта и мозъка е по-голямо в женския организъм и действието му - по-забележимо. По отношение на черния дроб обаче разграждането на алкохола е по-бързо при жените и затова се стига до по-малко вторични ефекти.

Удължава живота

Вярно

Консумацията на 1 до 3 чаши вино на ден намалява смъртността, дължаща се на сърдечносъдови заболявания. Червеното вино повишава нивото на добрия холестерол, ограничава процеса на окисляване, сваля кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове.

Виното задълбочава смущенията през менопаузата

Невярно

Умерената консумация на вино води до увеличаване на концентрацията на естрогени в кръвта на жената, което може да ограничи топлите вълни през менопаузата. Някои изследвания сочат също, че една-две чаши на ден предпазват жените в предменопауза и менопауза от загуба на костна маса.

Благоприятства рака на гърдата
Вярно
Изследванията говорят за това, че алкохолът по принцип увеличава риска от развитие на рак на млечната жлеза. Една чаша вино на ден го повишава с 9%, а три чаши - с цели 50%. Трябва ли тогава да се откажем от него? Не, но в рисковите групи /наследствено предразположение, свръхтегло и т.н./ консумацията му трябва да бъде ограничена и епизодична.

Увеличава риска от други видове рак

Вярно и невярно

Медицината препоръчва да се ограничи количеството алкохол, но прагът на безвредната консумация все още е спорен. Повечето специалисти все пак са на мнение, че две чаши вино на ден за жените и три за мъжете са пределът, който не трябва да бъде надхвърлян. Виното съдържа антиоксиданти като резвератола, които пречат на нормалната клетка да се превърне в ракова, и именно на това се дължи благотворната му роля. Останалото е въпрос на количество.

От него се пълнее

Вярно и невярно

Виното съдържа калории, но при една чаша на ден няма опасност да напълнеете. Нещата стават видими при две чаши дневно.

За Framar.bg: списание Здраве от природата

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпортНовиниИсторияСнимкиРецептиХрани и ястияВидеоЕ-тата в хранитеПроизводителиБотаникаПатологияФизиологияЛеченияАнкетиНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиПсихологияОрганизацииХранене при...Социални грижиТестовеЗаведенияИнтервютаОткритияОбразование