Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Каприловата киселина в кокосовото масло помага при гъбични инфекции

Каприловата киселина в кокосовото масло помага при гъбични инфекции

Каприловата киселина в кокосовото масло помага при гъбични инфекции - изображение

Естественото съединение каприлова киселина, което се съдържа в кокосовото масло, има способността да унищожава биофилмите на кандидата. Действието й става още по-силно, когато се съчетае с пектинова киселина (намира се в повечето зеленчуци и плодове). Тази комбинация елиминира патогенните биофилми за почти 1 час от обработката им. Това твърди проучване, публикувано във Frontiers of Microbiology.

Според изследователите каприловата киселина е силно ефективна и при отсраняването на други микроорганизми, причиняващи инфекции като E.coli, Salmonella и P. Aerignosa и Staphylococcus aureus, резистентен към метицилин. Съединението напада само токсичните клетки, а здравите остават недокоснати.

Това проучване потвърждава ефекта от използването на мастната киселина като естествено и безопасно средство за лечение на определени дрожди и бактериални инфекции. Каприловата киселина е мощен противогъбичен агент, който действа най-добре, когато се използва заедно с други естествени съставки. Това дава многостранен подход за унищожаване на този вид инфекции, както и предотвратява тяхното повтаряне. Специалистите препоръчват киселината да се комбинира с екстракт от семена от грейпфрут, чесън или риганово олио.

Обяснението за силното действие на каприловата киселина е в късата дължина на веригата, което я прави способна лесно да проникне в клетъчната стена на гъбичките. След като попадне там, тя се вгражда в клетъчната мембрана и я разкъсва. Последва пълно унищожение на гъбичната клетка.

Основното съединение в кокосовото масло прави тялото по-алкално и така нормализира киселинността на стомаха, което от своя страна не позволява растежа на кандидата. Гъбичката Candida albicans обикновено съществува като част от микробиома, но може да причини нежелани реакции. Симптомите на свръхрастеж на кандида (кандидоза) са диария, метеоризъм и подуване на корема. Хората с кандидоза могат да чувстват умора, болки в ставите и да се оплакват от алергии и хроничен синузит. Ако заболяването не се лекува, може да причини повишена чревна пропускливост.

Известно е, че антибиотиците могат да провокират свръхрастеж на гъбичката, тъй като тези лекарства унищожават полезните бактерии. Консумирането на големи количества преработена захар и на рафинирани брашна създава благоприятни условия за появата на кандида.

Като препоръчителна доза за прием на каприлова киселина се счита количество от 500 до 1000 мг в зависимост от тежестта на инфекцията, като употребата е 3 пъти дневно. Препоръчва се тя да се консумира заедно с храни, богати на калций, магнезий и омега-3 мастни киселини. Съединението е ефективно и при други състояния като гингивит, инфекции на пикочния мехур и на пикочните пътища.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияМикробиологияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ЛеченияБотаникаАлт. медицина