Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Коренът от репей е мощно противовъзпалително средство и помага за загуба на тегло

Коренът от репей е мощно противовъзпалително средство и помага за загуба на тегло

Коренът от репей е мощно противовъзпалително средство и помага за загуба на тегло - изображение

Коренът от репей се явява универсално терапевтично средство. Множество изследвания доказват многобройните ползи от неговата употреба, включително като пречиствател на кръвта, диуретик и противовъзпалително средство.

Проучване изследва въздействието на корена при загубата на тегло. Той може да помогне в това отношение заради съдържанието си на инулин. Веществото може да бъде открито и в други растения като чесън, лук, артишок, праз и др. и представлява разтворимо влакно, което спомага за потискане на апетита чрез създаване на усещане за ситост. Изследователи провели проучване сред доброволци с наднормено тегло и затлъстяване, които приемали 21 г инулин всеки ден в продължение на 12 седмици. Това довело до малка, но забележима загуба на тегло при участниците. Онези, които не взимали инулин, наддали още по време на изследването. Друго проучване сред хора в преддиабетно състояние показва, че консумирайки веществото в продължение на 18 седмици, те загубили 7,6% от теглото си.

Коренът от репей е богат на хранителни вещества, той е с ниско съдържание на мазнини и с високо на протеини. Добър източник е на калций, желязо, магнезий и калий, на витамини от група В. Коренът съдържа много фитохимикали като кверцетин, който е мощен антиоксидант, елиминиращ вредните свободни радикали в организма. Растението може да служи и като пребиотик, подхранва „добрите“ бактерии в чревния тракт и по този начин подобрява храносмилането и имунитета.

Коренът от репей може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2, тъй като съдейства за намаляване на инсулиновата резистентност чрез редуциране на мастните депозити в черния дроб, причинени от алкохол или неправилно хранене. Изследвания показват, че екстрактът от него подобрява усвояването на инсулина и увеличава толеранса към глюкозата. Проучване, публикувано в Health Promotion Perspectives, сочи, че пациенти с диабет тип 2 имат намаление на кръвната захар средно с 8,5% на гладно и с 10% на гликирания хемоглобин след прием на 10 г инулин всеки ден.

Противовъзпалителните свойства на корена са разгледани в изследване, публикувано в Nutraceutical Research, при което учени установили, че пиенето на чай от репей по 3 пъти дневно в продължение на 6 седмици значително намалява болката при остеоартрит, подобрява качеството на живот и мобилността на пациентите. Растението има способността да помага и при лечението на възпалителни кожни състояния като екзема и псориазис.

Едни от най-честите начини за прием на корен от репей е приготвянето на чай от него.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: care2.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаДиетиЛайфстайлРецепти