Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Марихуаната оставя следи в кърмата до 6 дни

Марихуаната оставя следи в кърмата до 6 дни

Марихуаната оставя следи в кърмата до 6 дни - изображение

Проучване показва, че марихуаната оставя следи в кърмата до 6 дни. Изследователи решили да анализират дали растението и негови съставни съединения действително се поглъщат в майчиното мляко и колко дълго престояват в него.

Учени от Медицинското училище към Калифорнийския университет в Сан Диего изследвали 54 проби от 50 жени, които прибягвали до марихуана всеки ден, ежеседмично или спорадично. Специалистите открили тетрахидроканабинол (THC), който е основният психоактивен компонент на растението, в 63% от пробите от кърма до 6 дни след поредната употреба на майката.

Педиатрите често са поставени в ситуация, когато кърмеща майка пита за безопасността на употребата на марихуана. Ние нямаме публикувани точни данни, които да подкрепят съветите на лекарите срещу използването на леката дрога по време на кърмене. В един момент жените могат да решат да избират дали да хранят децата си с майчино мляко или да спрат“, коментира Кристина Чембърс, основен изследовател в проучването.

Канабиноидите, които са активните съставки на марихуаната, се свързват с мастните молекули, които се намират в кърмата. При жените, които употребяват марихуана, тези съединения могат да преминат в майчиното мляко, като пораждат опасения относно потенциалните им ефекти върху бебетата.

„Открихме, че количаството ТНС, което кърмачето би могло да поеме с млякото, е относително ниско, но все още не знаем достатъчно за лекарствата от марихуана, за да кажем дали има или не опасност за детето при всяка доза или има безопасно ниво на дозиране“, допълва Чембърс. Тя добавя, че съставките в съвременните продукти, извлечени от растението, се смятат за много по-мощни от продуктите, които са се използвали преди 20 или 30 г.

Изследователката е на мнение, че са необходими още проучвания, които да дадат отговор например на въпроса има ли разлики в ефекта от марихуана в кърмата за 2-месечно дете или за 12-месечно и дали за тези разлики има значение дали майката пуши леката дрога или я поглъща под друга форма.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: healthworxcbd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияСпортХрани и ястияПсихологияАлт. медицинаЛеченияБотаникаХранене при...Здравни съветиСнимкиОрганизацииНормативни актовеФизиологияПроизводители