Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Микровълновата може би не унищожава полезните вещества в храната

Микровълновата може би не унищожава полезните вещества в храната

Микровълновата може би не унищожава полезните вещества в храната - изображение

Изследване показва, че готвенето в микровълнова фурна всъщност не унищожава полезните вещества в храната, както се смяташе досега. При всякакъв вид приготвяне на продуктите се нарушава структурата на витамините и минералите. Специалистите, направили проучването, дори доказват, че микровълновите запазват в по-голям процент полезните вещества в храната, отколкото обичайното готвене.

Има определени условия обаче. От голямо значение са няколко фактора – топлината за обработка, колко количество вода се използва, времето за приготвяне и не на последно място кои вещества как и колко се влияят от тези фактори. Знае се, че витамини С и В и фолиевата киселина са особено чувствителни към температурата и най-лесно се разтварят във вода.

Експертите виждат първото предимство за микровълновата фурна в това, че при нея топлината е по-ниска, времето за приготвяне също е по-малко. Това до известна степен предпазва хранителните продукти. Вторият положителен ефект е в използването на малко количество вода, когато се готви в микровълнова. Така зеленчуците се разграждат по-малко.

Приготвянето на храна на пара засега си оставя най-щадящия метод. Но още една съпоставка прави впечатление. Изследване показва, че приготвени броколи в микровълнова губят 74% от фенолните си вещества. Ако се сварят, процентът намалява на 66. И друга препоръка – да не се слага мляко в микровълновата, защото тя отслабва действието на съставките, които помагат при инфекции, пише Обекти.бг.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dailymail.co.uk

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиСнимкиЛайфстайлИнтервютаПроизводителиДиетиХранене при...БотаникаАлтернативна медицинаНовиниЛеченияХрани и ястияФизиологияИсторияСъставкиСпортЕ-тата в храните