Микровълновата може би не унищожава полезните вещества в храната
Изследване показва, че готвенето в микровълнова фурна всъщност не унищожава полезните вещества в храната, както се смяташе досега. При всякакъв вид приготвяне на продуктите се нарушава структурата на витамините и минералите. Специалистите, направили проучването, дори доказват, че микровълновите запазват в по-голям процент полезните вещества в храната, отколкото обичайното готвене.
Има определени условия обаче. От голямо значение са няколко фактора – топлината за обработка, колко количество вода се използва, времето за приготвяне и не на последно място кои вещества как и колко се влияят от тези фактори. Знае се, че витамини С и В и фолиевата киселина са особено чувствителни към температурата и най-лесно се разтварят във вода.
Експертите виждат първото предимство за микровълновата фурна в това, че при нея топлината е по-ниска, времето за приготвяне също е по-малко. Това до известна степен предпазва хранителните продукти. Вторият положителен ефект е в използването на малко количество вода, когато се готви в микровълнова. Така зеленчуците се разграждат по-малко.
Приготвянето на храна на пара засега си оставя най-щадящия метод. Но още една съпоставка прави впечатление. Изследване показва, че приготвени броколи в микровълнова губят 74% от фенолните си вещества. Ако се сварят, процентът намалява на 66. И друга препоръка – да не се слага мляко в микровълновата, защото тя отслабва действието на съставките, които помагат при инфекции, пише Обекти.бг.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dailymail.co.uk
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЕЛУНА ДЕЗИНФЕКЦИРАЩА ЧАША ЗА МИКРОВЪЛНОВА
МЕЛУНА СГЪВАЕМА СИЛИКОНОВА ЧАША ЗА СТЕРИЛИЗИРАНЕ
РИЪР СТЕРИЛИЗАТОР ЗА МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА 3295.1
НУВИТА СТЕРИЛИЗАТОР ЗА МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НовНЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN ПРЕНАТАЛ МУЛТИ таблетки * 90
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лешник, Леска, Обикновена леска, Обикновен лешник
- 12 продукта, които не бива да поставяте в микровълновата фурна
- E300 Аскорбинова киселина
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Домат
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Камшик, Лечебен камшик, Агримония, Камшиче
- Енчец, Жълт енчец, Горски енчец, Златна пръчица, Златник
- Алкална диета
Коментари към Микровълновата може би не унищожава полезните вещества в храната