Микровълновата може би не унищожава полезните вещества в храната

Изследване показва, че готвенето в микровълнова фурна всъщност не унищожава полезните вещества в храната, както се смяташе досега. При всякакъв вид приготвяне на продуктите се нарушава структурата на витамините и минералите. Специалистите, направили проучването, дори доказват, че микровълновите запазват в по-голям процент полезните вещества в храната, отколкото обичайното готвене.
Има определени условия обаче. От голямо значение са няколко фактора – топлината за обработка, колко количество вода се използва, времето за приготвяне и не на последно място кои вещества как и колко се влияят от тези фактори. Знае се, че витамини С и В и фолиевата киселина са особено чувствителни към температурата и най-лесно се разтварят във вода.
Експертите виждат първото предимство за микровълновата фурна в това, че при нея топлината е по-ниска, времето за приготвяне също е по-малко. Това до известна степен предпазва хранителните продукти. Вторият положителен ефект е в използването на малко количество вода, когато се готви в микровълнова. Така зеленчуците се разграждат по-малко.
Приготвянето на храна на пара засега си оставя най-щадящия метод. Но още една съпоставка прави впечатление. Изследване показва, че приготвени броколи в микровълнова губят 74% от фенолните си вещества. Ако се сварят, процентът намалява на 66. И друга препоръка – да не се слага мляко в микровълновата, защото тя отслабва действието на съставките, които помагат при инфекции, пише Обекти.бг.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dailymail.co.uk
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЕЛУНА ДЕЗИНФЕКЦИРАЩА ЧАША ЗА МИКРОВЪЛНОВА
МЕЛУНА СГЪВАЕМА СИЛИКОНОВА ЧАША ЗА СТЕРИЛИЗИРАНЕ
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НовБАРБЕЛ ДРЕКСЕЛ ПРИ БОЛКА И СКОВАНОСТ таблетки * 150
ЕКО БАЛАНС ВИТАМИНИ 39 ПЛОДОВЕ / ЗЕЛЕНЧУЦИ таблетки * 60
РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Домат
- E300 Аскорбинова киселина
- Лешник, Леска, Обикновена леска, Обикновен лешник
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Морски копър
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Личи
- Енчец, Жълт енчец, Горски енчец, Златна пръчица, Златник
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
Коментари към Микровълновата може би не унищожава полезните вещества в храната