Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Минералите в иновативната медицинска техника

Минералите в иновативната медицинска техника

Минералите в иновативната медицинска техника - изображение

Мнозина навярно не подозират, но минералите с химичен състав оказват голямо значение за общото човешко здраве. В света на научната медицината те са на голяма почит. Причината е, че те са неизменна част от състава на най-иновативната медицинска техника.

Минералите и ползите от тяхното широко приложение за основна тема на арт изложба в Центъра за клинични изследвания на институтите по здравеопазването във Вашингтон. Идеята на изложбата е да разкаже историята за произхода на минералите и техния принос във високотехнологичната медицинска техника, лечението на болни и здравеопазването като цяло.

Събитието ще премине под наслов "Минералите в медицината". Посетителите ще имат възможност да разгледат 40 минерала във вид на скъпоценни камъни.

Според Джон Галин, директор на Центъра за клинични изследвания, минералите не просто носят множество ползи за човешкото здраве, но в някои случаи те са решаващият елемент, който предопределя положителния резултат от лечението.

"Всеки минерал притежава свои уникални способности. Някои, като например среброто, са също толкова важни да присъстват в лечението, колкото е и антибиотика. Полезността на други се дължи на факта, че в състава им присъстват ценни вещества, които се пренaсят от едно място на друго, както е при медта. Трети, като флуоридът, са изключително необходими за денталното здраве".

Галин обобщава, че минералите с химична основа са дълбоко навлезли в съвременния живот до такава степен, че са придобили статут на незаменими. Те са възловият компонент, от който зависи ефективната работа на модерната медицинска техника, предназначена за болници, клиники и центрове по здравеопазване по целия свят.

Минералът берил (познат като много красив кристал) е причината за високата резолюция на рентгенови изображения при компютърната томография. Качеството на триизмерните рентгенови снимки, въз основа на които лекарите поставят диагнози и назначават лечение, се дължи именно на минералите присъстващи в направата на медицинска апаратура.

 

Гипсът, който произлиза от Испания, е мек минерал на химична основа, също оставил траен отпечатък в напредъка на медицинската техника и здравеопазването. От дълги години той намира широко приложение в зъболекарската практика. Използва се не само са изработката на зъбни протези, но и за диагностични цели.

Учените от клиничния център се надяват, че посланието на изложбата, предадено под формата на красиво изкуство, ще покаже на хората колко мащабен е всъщност приносът на минералите за човешкото здраве.

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория