Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Митове и легенди за простудата

Митове и легенди за простудата

Митове и легенди за простудата - изображение
Мислите, че сте добре запознати с простудата? Само така си мислите! Митовете за хремата и грипа се разпространяват толкова бързо, колкото и вирусите. Описаните по-долу са само някои от тях.

 

''Простудните вируси в днешно време са много по-агресивни от преди''

Не болестотворните причинители са станали по-силни, а ние сме отслабили организма и защитните си сили. ''Животът в затворени, добре темперирани помещения ни прави по-малко приспособени към климатичните промени - и най-малки колебания започват да се отразяват на здравето ни'', - казва д-р Райнер Бренке, ръководител на отдела за иновативни методи на природолечение към клиниката Хуфеланд в Бад Емс.

''Хванах вирус от климатичната инсталация в самолета''

''Модерните климатични инсталации имат филтриращи функции които изключват подобно заразяване'', - казва д-р Михаел Деег, говорител на немското професионално сдружение на УНГ-специалистите. Независимо от това поради техниката на проветряване в салона е твърде студено. Затова е разумно да носите със себе си топла дреха (трябва да предвидите такава особено през лятото) и да пиете много течности, тъй като въздухът от климатика изсушава лигавиците и ги прави по-податливи на инфекции.

''При мен простудните вируси нямат никакъв шанс, тъй като през цялата година пия билкови препарати, които подсилват имунитета ми''

Приемът на екстракти от африканската герания (известна още като умкалоабо) или на препарати с ехинацея действително подсилват имунната защита. Особено ако човек е преохладен или с първи симптоми на вирусна инфекция. ''подобни средства обаче не бива да се пият продължително време с превантивна цел, защото няма данни за продължителен ефект върху имунната система'', - е мнението на проф. Бернард Руф от Немското дружествопо инфектология. Имунната система е добре да се стимулира за период от 1-2 седмици и после да се остави да поеме тласъка, за да заработи по-ефективно със собствени сили.

''Нищо чудно, че ми потече носът, напоследък съм в постоянен стрес''

Стресът не винаги отслабва организма. Извънредните предизвикателства могат също да подсилят имунитета - например при състезание по висок скок. Посредством стреса при отскока в кръвта започват да циркулират до 300%повече имунни клетки, открили след експеримент учените от университетска клиника в Есен. Съвсем различно действат негативното обременяване и претоварването, които постоянно повишават нивото на кортизол в кръвта и по този начин отслабват имунната защита. Разболяващ ефект обаче имат и популярните методи за освобождаване от стрес - тютюнопушенето, алкохола, нездравословното хранене, а също и непълноценният нощен сън.

''Ако при кихане сложа ръка на устата си, няма да заразя никого''

Болестотворните причинители отлитат няколко метра напред при кихане или кашляне. Много от тях успяват да преодолеят преградата на ръката. По-добра, макар и не 100-процентова е защитата, ако пре устата се държи кърпичка. Не само когато е болен, но също и когато е здрав, човек трябва редовно да мие ръцете си със сапун и вода, особено преди хранене. Това редуцира риска от заразяване.

''При студено време човек много лесно и бързо се разболява''

Вирусите трудно преживяват ниските температури. Независимо от това при студено време кръвоносните съдове в дихателните пътища се свиват и защитните клетки на имунната система не успяват толкова бързо и масово да обхванат атакуваното място, а това позволява увеличено размножаване на вирусите. Затова е добре да се диша през носа вместо през устата или през шал, когато е много студено, за да не се вдишва студеният въздух и намали рискът от заболяване.

''Вчера студено, днес с 10 градуса по-топло - истински рай за вирусните инфекции''

Причината не е във времето, а в недоглеждането и ниската ни адаптивност. Най-често регистрираме температурните колебания твърде късно и сутрин излизаме за работа, облечени неподходящо леко или прекалено навлечени. При по-топло време се случва следното: потим се, сваляме якето и не усещаме, кога се преохлаждаме и настиваме. Какво помага? Да тренираме регулацията на телесната си температура. Това мoже да стане посредством закалителни процедури, например с контрастни душове или ежеседмично посещение на сауна.

''Ако човек приема достатъчно витамин С, ще се радва на добро здраве''

Дори с оптимално дозиране на витамин С, човек може да се разболее. Това показва едно изследване на лабораторията Кохрейн, която дава оценка на различни студии по темата. Това, което е вярно, обаче е, че при всекидневен прием на витамин С, болестният период - дори когато е минимален - се съкращава.

''Ако дори през зимата спя на отворен прозорец, ще боледувам много по-рядко''

Една ледено студена спалня няма закаляващ ефект. Медиците-климатолози от Мюнхенският университет открили, че е добре да се спи на студено, стига температурите да не падат под 18 градуса. По-ниските температури са стресови за организма и отслабват имунната защита.

''Една простуда идва за три дена, остава три дена и си отива три дена''

''Така човек може да каже, само стискайки палци'', - е на мнение УНГ-специалистът, д-р Михаел Деег. Тъй като инфекциите на дихателните пътища протичат по подобен начин, само ако не настъпят усложнения. Също разпространено, но напълно вярно твърдение е следното: ''Без медикаменти простудата трае 7 дни, с медикаменти - една седмица.'' Лекарствата могат да облекчат симптомите, но почти не оказват влияние върху хода на болестта.

Още по темата:

3.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаХранене при...НовиниТестовеСнимкиЛеченияАнкетиМикробиологияВидеоЗдравни проблемиПрезентацииИсторияИзследванияФизиологияДиетиОрганизацииСпортСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи