Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Мъж увреди бъбреците си заради прием на прекалено голямо количество витамин D

Мъж увреди бъбреците си заради прием на прекалено голямо количество витамин D

Мъж увреди бъбреците си заради прием на прекалено голямо количество витамин D - изображение

Канадец на 54 г. трайно повредил бъбреците си, след като две години и половина приемал по-голямо количество концентриран витамин D. Той изпълнявал предписание на натуропат, който му препоръчал да взима много по-голяма доза от нормалната. Лекарите, публикували неговия случай в медицинското списание на Канадската медицинска асоциация, споделят, че била нужна 1 година лечение за пречистване на кръвта на пациента, докато се върне към регулярното си състояние. Но не може да се каже същото за някои органи като бъбреците, които никога няма да са здрави, защото мъжът придобил хронично бъбречно заболяване. Специалистите се притесняват, че и други хора могат да попаднат в подобна ситуация.

Авторите смятат, че пациентите и клиницистите трябва да бъдат по-добре информирани за рисковете, свързани с неограниченото използване на витамин D. Още са на мнение, че настоящите указания за неговата употреба в Канада трябва да бъдат преразгледани.

Токсичността на витамин Д е рядко, но потенциално опасно състояние, причинено обикновено от прием на мегадози на добавки, а не от диета или прекомерно излагане на слънце.

В този случай вероятно излагането на слънце е предизвикало проблемите. След завръщането си от почивка, на която мъжът си е правил слънчеви бани повече от 8 часа през деня, семейният лекар забелязал притеснителен знак. Оказва се, че по време на двуседмичното пътуване до Югоизточна Азия нивата на креатина на пациента внезапно рязко скочили от 100 милимола на литър до 132 милимола/л. Като се има предвид, че бъбреците обикновено филтрират излишния креатин, резултатите показват някаква неизправност.

Първоначално лекарят смятал, че пациентът му просто страда от топлинен удар и дехидратация, но дори и след като спрял употребата на антихипертензивното и диуретично лекарство, стойностите на креатина продължили да се покачват. Когато нивата му достигнали до 376 mmol/L, семейният лекар насочил пациента към специалист по бъбреците.

Едва тогава медиците чули за натуропата, който предписал на канадеца мегадоза витамин D, въпреки че той нямал дефицит или някакво медицинско състояние, което да изисква приема на добавката. "Пациентът не е бил консултиран относно рисковете от токсичност и за период от 2,5 години приемал по 8-12 капки от витамина всеки ден за общо дневно количество от 8000-12 000 IU. Всеки организъм е различен, но медицинският стандарт предполага, че доза, по-голяма от 1000 IU на ден в продължение на няколко месеца не е препоръчително", коментират авторите.

Въпреки предупредителните симптоми, мъжът продължил да приема голямото количество витамин D. Резултатът е опасно натрупване на витамина и калций в кръвта му, което в крайна сметка принудило бъбреците му да функционират при сериозно нарушение на филтрацията. Това го поставило в бъдеща нужда от хемодиализа. Канадецът смятал, че витамините са безвредни и колкото повече витамин D приема, толкова костите му ще бъдат по-здрави.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниХранене при...ЛюбопитноИсторияПсихологияСнимкиСъставкиСпортФизиологияВидеоЗаболявания (МКБ)ЛеченияИзследванияЛайфстайлБотаникаПатологияДиетиАлт. медицинаНаучни публикацииОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиНормативни актове