Начало Здравна медиа Любопитно Екология Насекомите драстично намаляват, това вещае екокатастрофа

Насекомите драстично намаляват, това вещае екокатастрофа

Насекомите драстично намаляват, това вещае екокатастрофа - изображение

През последния четвърт век насекомите са намалели със 75%, което може да има сериозни последствия за хората и да предизвика „екологичен Армагедон“, сочи проучване. То е проведено от британски и холандски учени в Германия и определено притеснява специалистите, пише Дарик, цитирайки онлайн изданието Daily Express.

За целта на изследването са събирани данни за броя на насекомите от 63 природни резервата след 1989 г. Това са защитени зони, където се предполага, че ще се съхранят и свободно развиват популациите. Затова фактът, че именно там намалява този вид организми, озадачава специалистите. Те са стигнали до извода, че тези места се явяват вид екологичен капан.

Насекомите са едни от най-многобройните живи същества на нашата планета, защото съставляват две трети от общия им брой. Вината за превръщането на огромни площи в негостоприемна среда за живот е на хората и ако изчезнат малките твари, нещата много ще се променят и всичко ще рухне, смята проф. Дейв Гулсън от университета в Съсекс, Великобритания.

Насекомите имат огромна роля за изхранването на хората и тяхното значение не е само като едни от основните фактори за опрашването на растенията, но и като важна част от хранителната верига.

Стремежът на учените е да открият защо точно в защитените зони изчезват и дали това се случва и в другите райони.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: extension.umn.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлИсторияНовиниСнимкиЗдравни съветиПсихологияРецептиАлт. медицинаБотаникаЛечения