Начало Здравна медиа Любопитно Екология Неизвестна за науката екосистема е открита в айсберга, отцепил се от Антарктида

Неизвестна за науката екосистема е открита в айсберга, отцепил се от Антарктида

Неизвестна за науката екосистема е открита в айсберга, отцепил се от Антарктида - изображение

Неизвестна на науката досега древна екосистема се открива затворена в гигантския айсберг, който се отцепи от антарктическия шелфов ледник Лансер С през юли. Екосистемата е била затворена под леда 120 хиляди години.

Специалистите биолози се стремят да осигурят по-скорошно посещение в новоразкрития район на Южния океан, веднага щом зоната стане безопасна за плаване, предава списание Nature.

Учените поясняват, че морската вода и дъното с площ 5 800 квадратни километра, намиращи се под ледника, съдържат живи същества, които са били заклещени там в продължение на 120 000 години. Тази нова екосистема трябва да се проучи възможно най-бързо, защото започва да взаимодейства с околната среда, в следствие на което да доведе до необратими промени.

Въпреки загрижеността си за бърза реакция обаче, учените не могат да реагират своевременно, защото научните кораби са ангажирани с месеци и години напред. Най-ранната експедиция до ледника е планирана за март месец 2019 г. Едва тогава изследователите ще имат възможността да изучават новата екосистема.

По-ранен интерес за посещение на ледника Ларсен проявява и Британската антарктическа експедиция (BAS). Тя е планувала експедицията проучване на ледника за началото на 2018 г. Осъществяването на пътуването ще бъде първата възможност на морски биолози да проучат екосистемата толкова скоро след разпадане на леда.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: nauka.offnews.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпортНовиниСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеИсторияРецептиПроизводители