Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Непромокаемите опаковки за хамбургери и пици съдържат съставки, опасни за здравето

Непромокаемите опаковки за хамбургери и пици съдържат съставки, опасни за здравето

Непромокаемите опаковки за хамбургери и пици съдържат съставки, опасни за здравето - изображение

Непромокаемите опаковки за хамбургери, пици и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, сред които и такива, които са потенциално опасни за здравето, показва изследване, проведено в САЩ, анализирало данните от 400 проби от опаковки от 27 вериги ресторанти за бързо хранене. 

Изводът на специалистите е, че веществата перфлуороалкил и полифлуороалкил, които се влагат, за да може опаковъчната хартия да стане непромокаема, могат да предизвикат проблеми в детското развитие, намаляване на плодовитостта, повишен риск от рак и болести на щитовидната жлеза.

В рамките на изследването медицинските специалисти са установили, че при приблизително половината от хартиените опаковки и 20 на сто от картонените има отличителен маркер за флуорирани вещества, които се използват, за да може мокетите да не се зацапват с петна, а тенджерите и тиганите да са с незалепващо покритие.

"Тези продукти могат значително да навредят на здравето", категоричен е ръководителят на изследването Лоръл Шейдър от института Сайлънт спринг в Масачузетс.

Снимка: tawor.nl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИсторияОрганизацииЗдравни съветиНовиниОткритияФизиологияХрани и ястияСпециалистиЛеченияПроизводителиБотаникаПсихологияХранене при...Рецепти