Начало Здравна медиа Любопитно Екология Нивото на океаните се покачва драстично през последните години

Нивото на океаните се покачва драстично през последните години

 Нивото на океаните се покачва драстично през последните години - изображение

Нивото на океаните се покачва драстично през последните години. Двойно увеличение се отчита от 2014 година до днес. Според специалисти топенето на ледената шапка на Гренландия оказва 25% от това покачване. За сравнение този дял е бил 5% преди 20 години.

Ново изследване сочи, че нивото на океаните се покачва с 3,3 мм. на година. Специалистите се опасяват, че това явление ще се увеличи и то по-бързо от очакванията до сега. Малки острови могат да изчезнат, застрашени са също големи крайбрежни градове и курорти. Последиците от това може да бъдат катастрофални, защото в тези зони живеят милиони хора, предаде Актуално.

Според междуправителствена група експерти, занимаваща се с промените в климата (Giec) нивото на повишаване на океаните ще се увеличи с 60 до 90 см. до края на века.

Тези заключения са много важни, въпреки че тази оценка е предпоставка за постоянна скорост на покачване. Съществуват обаче доказателства, според които скоростта се увеличава експоненциално“, пояснява професорът по физика на океаните Питър Уодъмс в университета в Оксфорд.

Гренландия е достатъчно голямо количество замразена вода, която при топене може да повиши нивото на океаните с близо 7 метра.

Очакванията на специалистите са, че до края на века водата в океаните ще надвиши 1 метър.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: sothlv.comОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиХранене при...ВидеоХрани и ястияНовиниФизиологияСпорт и туризъмНормативни актовеАлтернативна медицинаСпортИсторияРецептиДиетиБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации