Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве НОВИТЕ МЕТОДИ СРЕЩУ КОЖНИ ОБРАЗУВАНИЯ

НОВИТЕ МЕТОДИ СРЕЩУ КОЖНИ ОБРАЗУВАНИЯ

НОВИТЕ МЕТОДИ СРЕЩУ КОЖНИ ОБРАЗУВАНИЯ - изображение
Не се страхувайте от бенките и петната по кожата - нови безболезнени методи позволяват на дерматолозите да се справят с доброкачествените образувания, преди в тях да са настъпили ракови мутациии. Това, което не бива да забравяте е добрата UV - защита и профилактичните прегледи.


Кой не обича да усеща слънчевите лъчи върху кожата си? Нова енергия, силен имунитет, добро настроение, екстра доза витамин D и по-здрави кости - слънцето действително е източник на живот. Но може също да бъде опасно. Интензивното UV - лъчение не само състарява и може сериозно да увреди кожата, то повишава риска от ракови заболявания. Много по-често от плашещия злокачествен рак на кожата (меланом), се среща доброкачествения кератом. Тъй като възниква незабелязано, той често пъти бива откриван твърде късно.

''Който открие по кожата си зачервени, частично пигментирани и груби участъци, чиято повърхност е втвърдена, задължително трябва да се прегледа при дерматолог'' - съветва др. Клаус Фриц, кожен лекар от Ландау. Това състояние на кожата се определя от медиците като актинична кератоза. Кератомът представлява доброкачествено образувание на кожата, което се разглежда като предраково състояние. То се характеризира с разрастване на епидермиса и силно изразено вроговяване. В 15% от случаите се стига до ракова мутация на клетките.

 

 

Хората със светла кожа са по-засрашени

Петната се откриват най-често по лицето и по деколтето: по челото, бузите, носа, ушите, устните, шията. Засегнати са преди всичко хората със светла кожа. При мъжете кератозата се среща по-често, отклкото при жените. Лекарят внимателно оглежда местата със специална лупа. При съмнение за рак единственият начин доскоро беше да се вземе тъканна проба за поставяне на диагноза. Модерната флуоресцентна процедура може да спести на пациентите \'\'рязането\'\'. При нея върху изследваното място се поставя субстанция, която прави раковите мутации видими.

 

 

Мека терапия с кремове или светлина

Също лечението в днешно време е значително по-просто и безболезнено: вместо оперативно отстраняване или изгаряне с течен азот, кератомът може да бъде третиран с отпускани по рецепта кремове. Алтернатива предлага и фотодинамична терапия, при която туморните клетки се унищожават посредством инфрачервена светлина.

 

 

Слънчевата защита е най-добрата превенция

При липса на подходяща защита UVA - лъчението прониква дълбоко в тъканите и нанася непоправими щети - отпуска съединителната тъкан, разрушава колагена, стимулира образуването на бръчки и може да предизвика рак. UVB - лъчението предизвиква слънчеви изгаряния, които могат трайно да увредят кожния имунитет. Кожата може да понесе не повече от 50 слънчеви бани на година. В сметката влизат обаче не само плажните удоволствия, но също соларът, карането на колело, пиенето на кафе на открито или градинската работа. Не забравяйте, че кожата ви се нуждае от защита всеки път, когато е изложена на слънце - дори докато карате ски през зимата.

За Framar.bg: с-е Аптека

Още по темата:

4.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЗаведенияНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...ЛеченияАлтернативна медицинаМедицински изследванияСпециалистиНормативни актовеПроизводителиТестовеИсторияОрганизацииСнимкиСпортБотаникаКлинични пътеки