Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Нощните смени могат да бъдат причина за проблемно зачеване

Нощните смени могат да бъдат причина за проблемно зачеване

Нощните смени могат да бъдат причина за проблемно зачеване - изображение

Нощните смени могат да бъдат причина за проблемно зачеване. Те оказват негативно влияние на фертилността на жените поради изработката на по-малко количество яйцеклетки, информират учени от университета в Харвард.

При желание от страна на жената да стане майка е необходимо да се подбира работно място с дневни смени според американските учени. В експеримент са участвали близо 500 жени, които са потърсили лечение за безплодие в Централната болница на Масачузетс. Оказало се е, че тези жени, които са работили през нощта или чийто труд е свързан с вдигането на тежести са произвели в своя организъм по-малко количество яйцеклетки по време на специална стимулация на яйчниците.

Според изследването жените, които работят през деня са произвели средно 11,2 яйцеклетки за сеанс. Жените, които са имали и нощен труд са произвели едва 8,7 яйцеклетки. По този начин нощният труд понижава показателя с цели 28%. При дамите, които се е налагало да прилагат тежък физически труд, са се изработили 14% по-малко яйцеклетки.

Специалистите уверяват, че нощното натоварване нарушава циркадните ритми на организма, възпрепятствайки клетките да се формират или съзреят. Това е една важна причина, с която е добре да се съобрази всяка жена, желаеща да става майка и да има потомство.

През последните години нивото на женското безплодие расте стабилно. Учените са разяснили редица фактори в хода на изследването, свързани с този проблем – от епидемия при затлъстяване и нездравословни навици до въздействието на вредни емисии в атмосферата. Сред тези важни причини се нарежда още един фактор според учените – полагането на нощен труд.

Снимка: brutalist.press

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниИсторияАлтернативна медицинаБотаника