Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Оралните контрацептиви влияят на разпознаването на емоциите при жените

Оралните контрацептиви влияят на разпознаването на емоциите при жените

Оралните контрацептиви влияят на разпознаването на емоциите при жените - изображение

Учените открили фини промени в разпознаването на емоциите, свързани с употребата на орални контрацептиви. Те публикували своето проучване в Frontiers in Neuroscience и в него се казва, че потребителите на противозачатъчни се справят по-зле с близо 10% с дешифрирането на най-загадъчните емоционални изрази в сравнение с жените, които не ги приемат. Това повдига въпроси относно възможното въздействие на оралните контрацептиви върху социалните взаимодействия в интимните отношения.

Освен за контрол на раждаемостта, хормоналните противозачатъчни могат да помогнат за контролиране на акне, ендометриоза, както и за намаляване на риска от рак на яйчниците, матката и дебелото черво. В противоположна посока може да увеличи леко риска от рак на гърдата и на маточната шийка, от кръвни съсиреци и високо кръвно налягане. В същото време психологическите ефекти от използването на орални контрацептиви са по-малко документирани.

"Повече от 100 млн. жени по света използват орални противозачатъчни, но забележително малко се знае за тяхното въздействие върху емоциите, поведението и познанието", казва д-р Александър Лишке от университета в Грайсвалд, Германия. Според специалиста резултатите показват, че оралните контрацептиви вредят на способността за разпознаване на емоционалните прояви на другите, което може да повлияе на начина, по който потребителите започват и поддържат интимни отношения.

По време на изследването учените възложили специални задачи за разпознаване на емоции на 42 жени, приемащи противозачатъчни, и на 53 неизползващи. Тъй като няма явни и показни следи в ежедневните взаимоотношения вследствие употребата на хапчетата, изследователите трябвало да проверят теорията си със задача, която да е достатъчно чувствителна, за да открива измененията в емоциите.

"Докато групите бяха еднакво добри в разпознаването на лесните емоционални изражения, потребителите на противозачатъчни били по-малко склонни да идентифицират правилно по-сложните", коментира Лишке. Ефектът се запазва както за положителни, така и за отрицателни екпресии, независимо от вида на оралния контрацептив или фазата на менструалния цикъл при неупотребяващите ги.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се изследва дали промените в познаването на емоцията, предизвикани от противозачатъчните, зависят от вида, продължителността или времето за употреба.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: everydayhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиАлт. медицинаФизиологияАнкетиСпортБотаника