Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Оргазмът може да доведе до кръвоизлив в окото

Оргазмът може да доведе до кръвоизлив в окото

Оргазмът може да доведе до кръвоизлив в окото - изображение

Достигането до оргазъм може да причини кръвоизлив в окото и да наруши зрението, предупреждава медицинското издание "British medical journal".

В болница в Саутхемптън, Англия, е приет мъж на 29 години с оплаквания, че не вижда с лявото си око. Той споделил, че предната вечер имал бурна сексуална нощ и когато се събудил на следващата сутрин, неразположението било налице.

След проведените изследвания специалистите откриват кръвоизлив в окото, причинен от налягането, което се е натрупало по време на оргазма. Лекарите обясняват пораженията с така наречената маневра Валсалва, при която човек рязко задържа дъха си и след това го изпуска. В конкретния случай задържането на дъха е било с цел отлагане на оргазма. Именно това е довело до увеличаване на венозното налягане в ретината, което от своя страна е причинило и спукване на кръвоносен съд.

За щастие нарушението на зрението е временно.

"По време на секс кръвоносните съдове в окото са отпуснати, а притокът на кръв е повишен, което увеличава риска да се пръснат поради високото налягане. Мъжете са по-застрашени от подобни проблеми, тъй като те са склонни да задържат дъха си, за да забавят еякулацията си", обясняват лекарите.

През последните години са регистрирани най-малко 6 подобни случая, при които след оргазъм достигналите върховното удоволствие се оказват с кръвоизлив в окото.

По статията работи: Ирина Тенева
Източници: thesun.co.uk, bmj.com
Снимка: heartyhosting.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноНовиниБотаникаЗдравни съветиКлинични пътекиФизиологияСпортЛеченияСнимкиТестовеЛайфстайлПсихология