Начало Здравна медиа Любопитно Екология Откриха вариант за изкуствена фотосинтеза

Откриха вариант за изкуствена фотосинтеза

Откриха вариант за изкуствена фотосинтеза - изображение

Американски специалисти откриха вариант, по който да се създаде изкуствена фотосинтеза с нов синтетичен материал. Самият метод може да бъде използван едновременно в две посоки – за генериране на енергия и за пречистване на въздуха.

Учените са създали нов вид материал, който е на основата на титан. Това откритие е от съществено значение и ще донесе голям принос в разработването на технология, която да намали парниковите газове.

Разработването на материали, поглъщащи специфичен цвят на светлината, е изключително трудно от научна гледна точка“, коментира Фернандо Урибе-Ромо от екипа е Централна Флорида.

Специалистите са използвали нов вид метал в своята работа. Става въпрос за органични рамки, които са подходяща среда за химическа реакция, която преобразува въглеродния двуокис в различни безопасни и прости съединения.

Екипът от специалисти е избрал титан, комбиниран с органични молекули, които действат като антени за светлина. Тези молекули за "леко събиране" могат да бъдат пригодени да абсорбират специфични дължини и цветове на светлината. Учените са създали синьо-LED фотореактор, за да задейства реакция. В резултат въздухът става по-чист, а CO2 води до формати и формамиди - видове слънчеви горива.

Платината, иридият и реният са едни от материалите, които поглъщат енергия от видим спектър на естествена светлина (от виолетово до червено). Тези материали обаче са доста редки и по-скъпи.

Основна идея в разработката е занапред да се построят станции до електроцентрали, които да всмукват големи количества CO2, който да премине през процеса на изкуствената фотосинтеза. По този начин ще могат да се рециклират парниковите газове, докато се произвежда енергия, която да бъде върната в електроцентралата.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Interesting Engineering

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСъставкиНовиниЕ-тата в хранитеСнимкиИсторияФизиологияЛайфстайлЛеченияСпортАлтернативна медицинаХранене при...ДиетиРецептиБотаника