Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха на какво се дължи гладът след запой

Откриха на какво се дължи гладът след запой

Откриха на какво се дължи гладът след запой - изображение

Британски изследователи установиха на какво се дължи нарастващия глад след продължителното консумиране на алкохол.

Учените са направили изследване под названието "алкохолни празници" с две групи мишки. Едната група е хранена с порции, равни на 18 стандартни единици алкохол в рамките на три дни.

За пояснение 1 единица алкохол се равнява на 10 милилитра чист алкохол.

Установено е рязко увеличение на апетита в тази група, отколкото в контролната група на гризачите на стандартно хранене.

Специалистите са проследили основните механизми е нервната система. Те са в основата на хранене при животните след консумирането на алкохол.

Резултатите от изследването показват, че основната причина се крие в засиленото производство на невропептида  AgRP в главния мозък, който стимулира апетита. Потискането на AgRP неврона води до намаляване на консумирането на храна, както и до по-малка употреба на алкохол.

Според специалистите употребата на алкохол се свързва с преяждането, но причината за това не беше ясна. По принцип алкохолните напитки са доста калорични, за да потиснат апетита.

Изследването е публикувано в  Nature Communications.

Снимка: Mouths of Mums

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияДиетиХранене при...ПсихологияЛайфстайлНовиниСпортРецептиХрани и ястияСнимкиИсторияОрганизацииАлтернативна медицинаМедицински изследванияЗдравни проблемиЕ-тата в хранитеСоциални грижиБотаника