Пектинът – същност и здравословни ползи

Пектинът представлява структурен полизахарид, който се съдържа в първичната клетъчна стена на сухоземните растения. Той е изолиран и описан за първи път през далечната 1825 година, а в момента се произвежда под формата на бял до светлокафяв прах.
Пектинът се извлича предимно от ябълки и цитрусови плодове, но най-полезен за здравето е ябълковият. С половин килограм плодове обаче може да се приеме само около 0,5 грама пектин и затова за целите на диетотерапията се прилага пектин на прах, получен от различни плодове, като добавка към храната. На нашия пазар може да се намери български ябълков пектин и вносен пектин от цитрусови плодове. Българският продукт съдържа 100% пектин без всякакви добавки и подсладители, докато във вносните продукти често се съдържа захар и различни пълнители, които намаляват относителния дял на пектина и неговата ефективност.
Здравословни ползи от пектина
Пектинът спада към групата на разтворимите хранителни влакнини и притежава изразена способност да свързва жлъчните киселини в червата. Пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво, за разлика от неразтворимата целулоза. Тези свойства на пектина определят и ползите от неговия прием.
Понижава „лошия“ холестерол
Проведени проучвания в България с високоестерифициран ябълков пектин показват, че приложението му в диетите на пациенти с нарушения в липидната обмяна понижава концентрацията на холестерола в кръвта с до 5-18%. Това се свързва с ефекта на пектина върху екскрецията (изхвърлянето) на жлъчните киселини, вискозитетните му свойства, както и с редица други механизми. Проучванията установяват, че пектинът намалява увеличените нива на „лошия холестерол" и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност.
Подобрява функцията на дебелото черво
Ферментацията на пектина увеличава микробиалната клетъчна маса в несмлените фекални остатъци, което увеличава тяхното разграждане. Способността на пектина да свързва водата води до разреждане на съдържимото в дебелото черво и в резултат до възможност за намаляване на вредното въздействие на неговите съставки.
Помага в борбата с излишните килограми
Вискозитетните свойства на пектина са причина за забавяне процесите на храносмилане и изпразването на стомаха. Това води до увеличаване чувството за ситост и може да намали хранителния прием.
Облекчава стомашните проблеми
Ябълковият пектин е незаменим при стомашни проблеми като гастрит, колит и газове. Една лъжичка пектин, разтворен в малко вода, сутрин на гладно е най-добрият метод за подготвяне на стомаха за консумацията на храна през деня. Това успокоява дразненето и предотвратява подуването, което е съпътствано от неприятни газове.
Подобрява глюкозния толеранс
Редица изследвания показват, че приемът на ябълков пектин има благоприятно въздействие при пациенти с диабет. Установено е, че редовният прием на веществото (20 грама дневно) подобрява значително глюкозния толеранс.
Подпомага изхвърлянето на токсини
Оказва се, че пектинът е изключително ефективно средство за изхвърляне на токсини от човешкия организъм. При попадане е лимфата веществото се насочва към токсичните съединения в тялото и ги премахва чрез отделителната система.
Посочените физиологични свойства на пектина са база за неговото използване в диетотерапията на дислипидемиите (увеличен общ холестерол, увеличен „лош холестерол", увеличени триглицериди в кръвта), както и за включването му в диетите, прилагани при затлъстяване, стомашно-чревни нарушения, диабет. Може да се използва при профилактиката на атеросклерозата, сърдечносъдовите заболявания, образуването на жлъчни камъни. Използваните количества трябва да се консултират със специалист диетолог.
Приемът на пектин с мед
Често употребявана комбинация е пектин с мед. Цели усилване на благоприятните за здравето ефекти на двата натурални продукта - от една страна на пектина, от друга страна, на пчелния мед. Медът е концентриран захарен продукт, източник на лесноусвоими моно- и дизахариди (95%) - бързи доставчици на енергия за работата на сърцето и мозъка (100 g мед съдържа 310 килокалории).
Препоръчителното дневното количество мед за здрав човек е около 20 грама. Предозирането на приема на мед е свързано с повишен риск от слабително действие, алергични реакции, затруднен контрол на телесната маса и на кръвната захар.
Възможно ли е да се предозира с пектин?
Количеството пектин, което може да се приеме от храната, е твърде малко - 0,5 g пектин се съдържа в 0,5 kg небелени ябълки. По тази причина желаните ефекти на пектина се постигат предимно с хранителни добавки - прахообразен извлек на активна субстанция от ябълки и цитрусови плодове. Именно с пектиносъдържащи хранителни добавки обаче може да се стигне до предозиране на пектинов прием и свързан с него риск от: намалено всмукване в кръвта и/или повишена екскреция (изхвърляне с фекалиите) на някои минерали, в т.ч. - на калций, желязо, цинк, мед, както и на витамин В12. Този ефект би наложил допълнително приемане на полиминерални продукти. Установено е, че посоченото негативно влияние върху усвояването на минералите от храната се отнася предимно за нискоестерефицирания пектин. Високоестерифицираният който се предлага на пазара, не би трябвало да има такова действие.
Необходимо е спазване на правилото: съотношението на период на прием с период на "почивка" да е поравно, или: ако се приема 20 дни хранителна добавка с пектин, следва "почивка" от 20 дни. Тази препоръка не е валидна, ако пектинът се внася в организма чрез консумация на натурални храни.
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
ТОРН ПРОБИОТИК БАЦИЛУС КОАГУЛАНС капсули * 60
НовРЕСКЮ ГЪМИС дъвчащи бонбони * 60
ВИТАМИНИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕН желирани таблетки * 60 IVYBEARS
НовРЕНЕ ФЮРТЕРЕР КАРИТЕ НУТРИ ИНТЕНЗИВНО ПОДХРАНВАЩА МАСКА 200 мл
ПЮР НУТРИШЪН МЕЛАТОНИН С ВКУС НА ЯГОДА желирани таблетки 1 мг * 60
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Брош, Бояджийски брош, Червен брош
- Дрян обикновен
- E440 Пектин
- Ползи и източници на пектин
- Пектинова диета
- Пригответе си ябълково масло като източник на пектин и витамини
- Крушите помагат при анемии
- Желирани плодове
- Взимайте сутрин на гладно пектин срещу стомашни и чернодробни заболявания
- За пречистване и при затлъстяване взимайте пектин преди ядене
Коментари към Пектинът – същност и здравословни ползи