Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Пет проблема на кожата

Пет проблема на кожата

Пет проблема на кожата - изображение
 Няма човек с идеална кожа. Малките или по-големи, несъвършенства, коиот виждаме в огледалото, обикновено могат лесно да бъдат маскирани, но още по-добре е да бъдат излекувани.
 
Какво съветват лекарите?

Импетиго

Заразно ли е?

Това заболяване е вид дерматоза при децата, която се проявява главно по ръцете и лицето под формата на мехурчета, съдържащи жълтеникава течност. При спукването им бързо се образува коричка. Това не се дължи на липса на хигиена, както често неправилно се смята. Много често е вторична стафилококова или стрептококова инфекция.
Болестта е заразна и детето не трябва да ходи на училище по време на лечението, което се състои в прием на антибиотик и локално третиране с помада.

Бели петна

Как да ги премахнем?

Често, преди да станат бели, петната са бежови, кожата по тях се лющи и сърби. Става дума за разновидност на разноцветния лишей - заболяване, предизвикано от прекалено силното размножаване на вид гъбички, които живеят върху кожата. То е най-характерно за тропическия и субтропическия климат, развива се главно през лятото, когато топлината и влагата са повишени.
Лечението се състои в употребата на специален душ гел за цялостна хигиена на тялото и главата. Белите петна обаче изчезват едва след излагане на кожата на слънце.

Липом

Опасен ли е?

Липомите са доброкачествени туморни образувания, те са безболезнени и безопасни. Могат да бъдат с различни размери. Състоят се от мастна тъкан, често са доста меки и подвижни при пипане. Някои от тях нарастват значително под кожата ,най-често по гърба, ръцете и шията.
Могат да бъдат премахнати по естетически причини или когато липомът притиска нервно-съдов възел и предизвиква болка.

Кръгловидна алопеция

На какво се дължи?

Това е дерматологичен проблем, който води до опадане на космите на главата и тялото. Образуват се кръгли зони, от които космите изчезват напълно. Кожата по тях е много бяла, лъскава и гладка. Смята се, че това заболяване се дължи на силен стрес или психически смущения.
Докато са още малки и добре изолирани, зоните на алопеция се третират по-лесно, затова не бива да се отлага консултацията с дерматолог. С подходящо лечение космите поникват отново и оголените маста се покриват напълно с тях за няколко месеца.

Розацейно акне след 50 години

Възможно ли е?

Това заболяване вече се нарича само розацея, за да не се обърква с младежкото акне. То изобщо не зависи от възрастта. Проявява се чрез внезапни фази на зачервяване на кожата и усещане за парене. Първият истински етап на болестта настъпва, когато зачервяването стане постоянно вследствие на разширяването на малките кръвоносни съдове по бузите и носа. Тогава е възможно да се появят възпалени пъпки, които приличат на акне, но всъщност са циреи или мехурчета. В някои случаи те могат да доведат до лека деформация на носа.
Съществуват многобройни средства за лечение на розацеята. Те трябва да се приложат възможно най-рано, за да се получи максимален лечебен ефект.

Още по темата:

3.3, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаИсторияЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлЛеченияСпортПсихологияНовиниИнтервютаОрганизацииСнимкиОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеМедицински изследванияПроизводители