Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве ПИКАНТНИТЕ ХРАНИ СА ОПАСНИ ПРИ ХЕМОРОИДИ

ПИКАНТНИТЕ ХРАНИ СА ОПАСНИ ПРИ ХЕМОРОИДИ

ПИКАНТНИТЕ ХРАНИ СА ОПАСНИ ПРИ ХЕМОРОИДИ - изображение

    Изпитвали ли сте понякога страх да седнете на твърд стол? Сигурно ви се е случвало поне веднъж, ако страдате от хемороиди. Потърпевшите обикновено не говорят за страданието си. Неудобството им се дължи на един основен симптом - изтичане на кръв от ануса. Не случайто терминът хемороиди е съчетание от гръцките думи - кръв и тека.

    Обикновено кръвта се забелязва и усеща като капки, появяващи се след изхождане. В болезненото място може да се напипат подобия на възли. Всъщност това са хемороидалните възли, които са увеличени и възпалени, често изпаднали от ануса.

    Болезнената област е венозен сплит. Ако се възпали предимно горната част на този сплит, хемороидите са вътрешни. В долната част са външни. За появата на хемороиди съществена роля има увеличеното налягане във венозния сплит, също и някои промени в кръвоносните стени. При първичните хемороиди у пострадалите се открива вродена слабост на тези стени. Такива хора имат и разширени вени. Друг виновник за първичните хемороиди е злоупотребата с лютите храни и силните подправки. Венозното налягане може да се повиши и от хронична кашлица или хроничен запек. Измерено в легнало положение, това налягане е 20-25 см воден стълб. При продължително седене обаче достига 60-70 см. Ето защо хемороидите са често страдание за хората с т.нар. седящи професии.
Когато други заболявания увеличават налягането в корема и стават причина за болезненото сядане, хемороидите се определят като вторични. Такива заболявания са тумори, набиране на течност в корема поради чернодробна цироза или сърдечносъдово увреждане. Тогава трябва да се лекува основното страдание.

    Важно е на хемороидите да се гледа като на сериозна болест и своевременно да се търси лекарска помощ. При хронична загуба на кръв те могат да причинят анемия.

За Framar.bg: в-к Уикенд

Още по темата:

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиСнимкиРецептиЛайфстайлДиетиБотаникаЗдравни проблемиНовиниЛеченияАлт. медицинаИзследванияСпортСоциални грижиАнкетиНормативни актовеФизиологияОрганизацииИнтервютаПсихологияСтатистически проучванияЗаведенияПроизводители